Skip to main content
Sociaal-Juridisch

RVA: Nieuw infoblad naleving arbeidsregeling bij vermindering arbeidsprestaties

By 27 februari 2019juli 29th, 2019No Comments

De RVA heeft in februari de werkgevers een mail toegestuurd met verwijzing naar een nieuw infoblad – E56 – omtrent de naleving van de arbeidsregeling tijdens een loopbaanonderbreking (gewone loopbaanonderbreking / thematische verloven) / tijdskrediet.

Controles

De aanleiding van de mailing zijn de vaststellingen uit de controles van de RVA.

Uit deze controles is gebleken dat de tewerkstellingsbreuk (4/5e , 1/2e ….) van de werknemers die hun arbeidstijd verminderen ten gevolge van het tijdskrediet of de loopbaanonderbreking niet altijd wordt gerespecteerd.

Verplichtingen deeltijdse tewerkstelling

Uit de controles op het terrein of via de databanken die de RVA de afgelopen maanden heeft uitgevoerd, blijkt dat de tewerkstellingsbreuk (4/5e , 1/2e ….) van de werknemers die hun arbeidstijd verminderen ten gevolge van het tijdskrediet of de loopbaanonderbreking niet altijd wordt gerespecteerd. Het verschil tussen de aangekondigde arbeidsregeling en de reële prestaties kan minimaal of groter zijn. Ook blijkt dat de reglementering rond deeltijdse arbeid niet steeds wordt nageleefd, met name de verplichting om een schriftelijke arbeidsovereenkomst (of een bijlage) op te stellen.

Met dit infoblad wil de RVA de werkgevers wijzen op hun verplichtingen bij een deeltijdse tewerkstelling naar aanleiding van tijdskrediet of een thematisch verlof.

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de principes opgenomen in het infoblad:

  • Opmaak arbeidsovereenkomst of bijlage deeltijdse tewerkstelling en bewaring hiervan;
  • Bekendmaking uurroosters;
  • Respecteren van de loopbaanonderbrekingsbreuk;
  • Principes deeltijdse tewerkstelling en toekenning  ADV-dagen;
  • Presteren van bijkomende prestaties beperkt mogelijk, geen overuren;
  • Glijdende uurroosters enkel toegelaten bij vaste deeltijdse uurroosters.

 

Bron: www. rva.be

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.