Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Sectorakkoord gesloten in de uitzendsector!

By 29 september 2022No Comments

In ons artikel ‘Sectorakkoord in de maak voor de uitzendsector en evaluatie van opeenvolgende dagcontracten‘ hadden we u reeds geïnformeerd dat er een ontwerp van sectorakkoord werd opgesteld. Ondertussen hebben de partijen midden september een sectorakkoord gesloten in PC 322.00. 

Volgende topics maken o.a. deel uit van het sectorakkoord:

  • Bij ziekte mag de aan de uitzendkracht opgelegde termijn voor het indienen van een ziektebriefje niet korter zijn dan 48u. 

 

  • De subsidiaire regeling m.b.t. de fietsvergoeding werd retroactief aangepast vanaf 01/09/2022. Er wordt daarbij voorzien in een fietsvergoeding van 0,25 euro/ km voor max. 25 km per dag (heen en terug).

 

  • De subsidiaire regeling m.b.t. de tussenkomst woon-werkverkeer met eigen vervoersmiddel werd retroactief aangepast vanaf 01/09/2022. De bedragen werden geïndexeerd met 8%.

 

  • Er werd overeengekomen om verdere stappen te nemen t.a.v. de openbare vervoermaatschappijen (NMBS, De Lijn, MIVB en TEC) om  een praktische en administratief werkbare oplossing uit te werken opdat de derdebetalersregeling ook voor uitzendkrachten kan worden gebruikt. De oplossing m.b.t. de derdebetalersregeling zou dan toegepast worden voor uitzendkrachten die tewerkgesteld worden bij een klant-gebruiker die dit toepast voor zijn eigen werknemers.

 

  • De sociale partners hebben zich geëngageerd om vanaf 01/01/2023 een hospitalisatieverzekering in te voeren in de uitzendsector voor uitzendkrachten met een minimale anciënniteit bij dezelfde klant-gebruiker en hetzelfde uitzendkantoor en dit op basis van het equal pay principe (met name indien het vast personeel recht heeft op een hospitalisatieverzekering). De praktische details en uitvoeringsmodaliteiten zullen door een paritaire werkgroep verder uitgewerkt worden na keuze van een partner (verzekeringsmaatschappij).

 

  • In het kader van de berekening van de eindejaarspremie werd overeengekomen dat de dagen aangegeven in de DmfA als tijdelijke werkloosheid overmacht corona (code 77) meegeteld worden voor het minimaal aantal dagen voor het recht op de eindejaarspremie. De dagen tijdelijke werkloosheid overmacht corona zullen meegeteld worden voor de uitzendkrachten die ten minste 45 dagen die in aanmerking komen voor de onderwerping aan de sociale zekerheid als uitzendkracht hebben tijdens de referteperiode. Deze regel geldt vanaf de eindejaarspremie van 2022 (referteperiode 01/07/2021 – 30/06/2022).
  • De sectorale bijdrage aan het SFU blijft vastgelegd op 9,77% op de loonmassa (aan 108 % voor de arbeiders).

 

  • Strijd tegen deloyale concurrentie en discriminatie

 

  • Er werd voorzien in een verlening van een aantal lopende cao’s t.e.m. 30/06/2024, met name de CAO Bijkomende vergoeding i.g.v. arbeidsongeschiktheid; CAO Sociale voordelen; CAO Risicogroepen; CAO Vorming en CAO Pensioenpremie.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.