Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Steunmaatregel superkern: corona-tijdskrediet en corona-landingsbaan

By 29 juni 2020No Comments

De superkern heeft op 6 en 12 juni 2020 een aantal steunmaatregelen aangekondigd voor de koopkracht van de burgers en sectoren in moeilijkheden. Eén daarvan is de mogelijkheid tot arbeidsduurvermindering voor ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden in afwachting van de hervatting van hun normale activiteiten en om ontslagen te voorkomen, hetzij via een collectieve arbeidsduurvermindering, hetzij via het tijdskrediet, hetzij via het tijdskrediet eindeloopbaan. 

Corona-tijdskrediet

Er wordt hiervoor een nieuw soort tijdskrediet, het corona-tijdskrediet in het leven geroepen.

Het corona-tijdskrediet zou vanaf 1 juli 2020 opgenomen kunnen worden door werknemers uit de privésector, en dit voor een periode van 1 tot 6 maanden. Deze periode zal niet afgetrokken van de maximumduur van het ‘gewone’ tijdskrediet.

Werkgevers erkend als bedrijf in moeilijkheden of in herstructurering kunnen om de economische impact van het coronavirus in te perken, aan hun werknemers vragen hun arbeidsprestaties gedeeltelijk (1/5 of halftijds) te onderbreken door opname van het corona-tijdskrediet.

Deze werknemers kunnen een onderbrekingsuitkering genieten als ze aan alle voorwaarden voldoen. Het bedrag is hetzelfde als bij het ‘gewone’ tijdskrediet.

Tijdskrediet eindeloopbaan

Werknemers van minstens 55 jaar en minstens 25 jaar beroepsverleden kunnen daarnaast een beroep doen op de corona-landingsbaan. Ook zij kunnen een onderbrekingsuitkering ontvangen als hun prestatievermindering ingaat tijdens een periode van erkenning van de onderneming als onderneming in herstructurering of in moeilijkheden.

Aanvraag RVA?

Het KB is nog niet gepubliceerd. Er kunnen momenteel dus nog geen aanvragen ingediend worden bij de RVA.

 

Opgelet: bovenstaande bespreking is gebaseerd op door de overheid aangekondigde maatregelen die het wetgevend proces nog moeten doorlopen. De maatregelen zijn onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

Bron: www.premier.be; https://www.rva.be/nl/nieuws/corona-tijdskrediet. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.