Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Termijnen voor toekenning overbruggingsvergoeding na faillissement worden ingekort

By 27 juni 2019No Comments

Een overbruggingsvergoeding wordt toegekend aan werknemers die opnieuw in dienst worden genomen door een onderneming die de activa van een failliete onderneming overneemt.

De overbruggingsvergoeding wordt uitgekeerd door het sluitingsfonds als voldaan is aan een aantal voorwaarden. Twee van deze voorwaarden voorzien in een termijn:

  • De overname van de activa van de onderneming in faillissement moet plaatsvinden binnen de 6 maanden vanaf de datum van het faillissement;
  • De werknemer moet een arbeidsovereenkomst sluiten met de overnemer binnen de 6 maanden na de overname van de activa.

De wet van 5 mei 2019 heeft deze termijnen aanzienlijk ingekort.

De overname van de activa van de onderneming in faillissement moet voortaan plaatsvinden binnen de 2 maanden vanaf de datum van het faillissement. Een verlenging van 2 maanden is mogelijk indien:

  • De curator aan het fonds schriftelijk bevestigt dat er nog lopende onderhandelingen zijn met een kandidaat-overnemer, of;
  • De curator nagelaten heeft de inlichtingen van de overgenomen werknemers mee te delen aan het Sluitingsfonds.

Na afloop van de verlengde termijn, kan er nogmaals een verlenging gevraagd worden van 2 maanden als er nog lopende onderhandelingen zijn met de kandidaat-overnemer.

De werknemer moet voortaan een arbeidsovereenkomst sluiten met de overnemer binnen de 4 maanden na de overname van de activa. Hier is geen verlenging mogelijk.

De nieuwe termijnen zijn  van toepassing voor faillissementen waarvan de datum dateert na 1 april 2019.

 

Bron: Wet van 5 mei 2019 tot wijziging van de wet van 26 juni 2002 betreffende de sluiting van de ondernemingen, B.S. 12 juni 2019.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.