Skip to main content
Life@Prato

Thuiswerken in tijden van corona: de Prato Way

By 16 april 2020april 17th, 2020No Comments
Blog thuiswerken

Bij Prato zitten we allemaal in hetzelfde schuitje: we werken zoveel mogelijk thuis. Dat Pratorians creatief en flexibel zijn, wisten we natuurlijk al. Dat wordt in deze ‘coronatijd’ nog maar eens bevestigd. Slaapkamers en bergingen zijn nu bureaus, mama’s en papa’s zijn juffen en meesters, en we gaan massaal naar buiten om op beren te jagen. Ook gingen we al digitaal op Prato Café en belden we met bijna 100 Pratorians in voor een Prato Update. Een aantal Pratorians vertelt hoe het er thuis aan toe gaat.

“Een apart bureau leek ons bij de bouw van onze woning een compleet overbodige ruimte”, vertelt Ellen. “Nu zouden we daar misschien wel lichtjes anders over denken.” Ellen werkt in blokken en begint vaak al voor 7 uur aan haar werkdag. “Ik ontbijt met mijn gezin en neem ‘s middags een ruime pauze. Ik zit meestal in het open bureau in de woonkamer. Voorlopig loopt dat goed. De andere gezinsleden doen flink hun best om rustig te zijn.”

Nood breekt wet

Bij de Prato Update was het voor Ellen wel even spannend. “Iedereen wist dat het tussen 16u30 en 17u30 muisstil moest zijn omdat er 100 man zouden inbellen. Dit keer konden mijn kinderen niet even voorbij komen lopen, wat ik bij andere calls geen probleem vind. Toen de Prato Update begon, zochten mijn gezinsleden allemaal een andere ruimte op om hun ding te doen, dus ik haalde opgelucht adem. Maar plots, 5 minuten voordat ik moest presenteren, stond de jongste van bijna 7 naast mij met de boodschap dat ze iets anders wou doen. Nood breekt wet: de tablet lag op te laden, ik heb haar die tablet gegeven met oortjes en ze heeft achter mij op de grond gelegen tot de presentatie voorbij was. We moeten allemaal creatief en flexibel zijn. Gaan bellen in de badkamer omdat het beneden even te druk was, heb ik ook al gedaan.”

Full house

Sofie trok wegens verbouwingswerken met haar gezin tijdelijk bij haar ouders in, vlak voor corona om de hoek kwam kijken. “Vóór corona was een dagje thuiswerken een verademing. Vandaag is het een hele opgave. Hoe doe je dat, fulltime thuiswerken met 2 kleine kids? Wij wonen tijdelijk met 8 personen waarvan 2 kleine kinderen en 4 thuiswerkers… Kortom, het is hier steeds full house! Iedere avond hebben we een gezinsmeeting om de calls voor de volgende dag te overlopen: wie heeft wanneer een headset nodig, wie gaat waar zitten, wie houdt de kinderen bezig terwijl ik bel? Grote kans dat ik iedere call ergens anders zit. De zinnen ‘changement de décor’, ‘het is bij jullie precies een museum’ en ‘wat staat er op het menu’ zou ik al menigmaal hebben kunnen afvinken op onze Prato bingo.”

Aangepast werkritme

Alle puzzelstukjes bij elkaar gelegd, concludeerde Sofie dat fulltime thuiswerken momenteel niet werkt. “Ik prijs me gelukkig dat er bij Prato zo’n open cultuur heerst dat dit bespreekbaar was. Ik heb er thuis en met collega’s over gepraat en er was ruimte om mijn werkritme aan te passen. Sindsdien kan ik met een gerust hart zeggen dat mijn stresslevel gedaald is en ik me oprecht gelukkiger voel!”

Mama wordt juf

De werkdagen van Evelyne beginnen rond 6 uur in de ochtend en eindigen soms pas tegen 22 uur. Want aan één stuk doorwerken zoals op kantoor, is er niet meer bij. “Opeens ben ik een echte kleuterjuf geworden. Met het liedje van de dagen van de week (maandag zwaai ik naar de maan, dinsdag zie ik een dino staan, …) plus een heel schema met wat te doen op een dag. Er wordt hier veel geknutseld.”

Berging wordt bureau

In het huis van Evelyne werd de berging, waar de voorraad eten en drank staat, omgebouwd tot bureau. “Wie mij videobelt, kijkt op onze voorraad alcohol 😉 Voor professionele calls ga ik wel ergens anders zitten. Mijn tip voor de toekomst, mocht er nog eens een soortgelijke situatie zijn? Een nanny in huis halen. Daarvoor was het nu te laat.”

Katten bewaken werktijden

Voor huisdieren is deze periode van thuiswerken een feest. De meeste honden werden nog nooit zoveel uitgelaten en de meeste katten, konijnen, cavia’s en ander pluizig volk, werden nog nooit zoveel geknuffeld. Dat geldt ook voor de katten van Véronique. Zij gaan languit voor het beeldscherm liggen als ze te lang geen aandacht krijgen. “Hero en Sky zorgen ervoor dat ik tijdig pauze neem.”

Beren en interieurs spotten

Collega Tim ontdekte een leuk voordeel aan het thuis zijn met kinderen. “We gaan samen op berenjacht en dat is een goed excuus om bij alle buren ongegeneerd naar binnen te kijken om die beren – en hun (lelijk) interieur – te spotten 😉”
Thuis werken is zo slecht nog niet, vindt ook Bram: “Werken in de tuin. Omdat het kan.”

Harde muziek en veel knoflook

Ook Lieke ziet enkele voordelen aan het thuiswerken. “Ik werk met de muziek op standje burenruzie, ik eet zoveel knoflook als ik wil, en ik hoef mij nog maar voor de helft netjes aan te kleden. Dat ik onder de tafel een vale jogging draag of een sok met een gat ziet niemand. En dankzij het dagelijkse kwartiertje ‘chitchatten’ via Hangouts weet ik nu soms beter hoe het met mijn collega’s gaat dan als we op kantoor zijn. En het is leuk om bij ze binnen te kijken. Maar ik mis het wel om Pratorians ‘in het echt’ te zien.”

#BlijfInUwKot

Hoelang zal deze lockdownmodus nog duren? Dat is zelfs voor de experten moeilijk te voorspellen. Tot die tijd werken alle Pratorians zoveel mogelijk van thuis uit in hun keuken, berging, tuin of slaapkamer met de daarbij horende uitdagingen 🙂 Hou de moed erin en stay safe 🍀!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.