Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Tijdelijk inschakelen van asielzoekers in wachtperiode

By 28 december 2020No Comments

Asielzoekers die de procedure doorlopen om in België erkend te worden als vluchteling ontvangen hiervoor een attest van immatriculatie met een geldigheidsduur van 4 maanden. De asielzoekers mogen niet tewerkgesteld worden. Op dit attest wordt namelijk vermeld ‘toegang tot de arbeidsmarkt: neen’.

Indien de asielzoeker binnen deze periode van 4 maanden geen beslissing mocht ontvangen, krijgt hij een nieuw attest dat hem wel toegang tot de arbeidsmarkt geeft.

Gunstmaatregel overheid

De overheid voorziet nu dat asielzoekers wie uiterlijk op 8 december 2020 geregistreerd zijn toch mogen werken met hun eerste attest van immatriculatie. Op deze manier wil de overheid de tekorten in bepaalde sectoren opvangen.

Voorwaarden:

  • De werkgever moet opvang voorzien voor de asielzoeker.
  • De werkgever moet de gegevens van het attest of een kopie ervan bijhouden in het dossier van de werknemer

Voorgaande versoepeling is voorzien voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.

 

Bron: Wetsontwerp van 1 december 2020 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie, Kamer, Parl. St. 2020-21, nr. 1674/001.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.