De RVA heeft aangekondigd dat de versoepelde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht verlengd wordt tot 30/06/2022 zowel voor tijdelijke werkloosheid die het gevolg is van de coronacrisis als voor tijdelijke werkloosheid die het gevolg is van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
Alle tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronapandemie (inclusief quarantaine en opvang kind) of het conflict in Oekraïne (ook indien deze vóór 01.04.2022 zou zijn gelegen) kan bijgevolg tot en met 30.06.2022 worden beschouwd als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Oorlog Oekraïne
Het kan dan zowel gaan om:
- een volledige schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (bv. wegens een totaal gebrek aan grondstoffen als gevolg van een opgelegd handelsembargo);
- of een gedeeltelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (bv. als gevolg van het wegvallen van een deel van de afzetmarkt of het beperken van de productie wegens de dure energieprijzen). In dat geval kan de werknemer nog een paar dagen per week werken.
Opgelet: Voor werknemers waarvoor ingeroepen wordt dat zij vastzitten in Oekraïne (bijvoorbeeld werknemers tewerkgesteld in België die in Oekraïne op verlof waren) kan in principe geen tijdelijke werkloosheid worden aanvaard, gezien de reeds enige tijd bestaande onzekere situatie in het land en de negatieve reisadviezen.
Bijkomende toelichting over de formaliteiten en modaliteiten kan u terugvinden via volgende link.
Schorsing opzegtermijn
In de arbeidsovereenkomstenwet is er geen algemene schorsing voorzien voor de dagen tijdelijke werkloosheid overmacht tijdens de opzegtermijn die werd betekend door de werkgever.
Gelet op de coroncrisis waarbij er sprake is van een vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht corona voorziet de wet van 15/06/2022 een schorsing van de opzegtermijn vanaf 22/06/2020 voor de dagen tijdelijke werkloosheid overmacht corona.
In principe schorst de toepassing van tijdelijke werkloosheid overmacht oorlog Oekraïne tijdens een opzegtermijn die werd betekend door de werkgever de opzegtermijn niet.
Echter een wetsvoorstel van 4 mei 2022 dat werd aangenomen in de kamer maar nog niet gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad voorziet specifiek voor de zorgsector en het onderwijs (= toepassingsgebied van het wetsvoorstel) in de schorsing van de door de werkgever gegeven opzeggingstermijn tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht te wijten aan de oorlogssituatie in Oekraïne en dit voor opzegtermijnen die lopen vanaf 01/04/2022. De inwerkingtreding van deze wet is voorzien op de dag van publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Mogelijks gaat het hier over een lapsus in het wetgevend proces en zal er nog reperatiewetgeving volgen voor de andere sectoren.
Bron: RVA; https://www.premier.be/nl/regering-neemt-opnieuw-maatregelen-tegen-hoge-energieprijzen; KB 31/03/2022 tot verlenging van diverse maatregelen genomen op vlak van tijdelijke werkloosheid in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en tot wijziging van artikel 9 van de wet van 23 december 2021 houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie, BS 4 april 2022; Wetsvoorstel van 4 mei 2022 houdende verlenging van diverse arbeidsrechtelijke maatregelen ten behoeve van de zorgsector en het onderwijs in het raam van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, met betrekking tot de schorsing van de door de werkgever gegeven opzeggingstermijn tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van de oorlogssituatie in Oekraïne en met
betrekking tot het scholingsbeding, Parl. St. Kamer 2021 – 2022, 2610.