Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Tijdens de zomermaanden: Leerling en student bij dezelfde werkgever

By 23 juli 2018maart 26th, 2019No Comments

Tegelijkertijd leerling als student zijn bij eenzelfde werkgever? Dat kan. In ons vorig artikel “Alternerend leren en studentenarbeid mogelijk!” informeerden we u al m.b.t. studentenarbeid door studenten in een stelsel van alternerend leren.  Sinds 1 juli 2017 is het immers mogelijk als student in een stelsel van alternerend leren om onder bepaalde voorwaarden studentenarbeid te verrichten. Het KB van 10/07/2017 heeft het verbod op een studentenovereenkomst voor jongeren met een alternerende leerovereenkomst opgeheven.

Dankzij een nuancering in de administratieve instructies van de RSZ (2018/2) kan een student in een stelsel van alternerend leren tijdens de zomermaanden (juli en augustus) via een studentenovereenkomst werken bij zijn stagegever.

Voorwaarden

De tewerkstelling via een studentenarbeidsovereenkomst is sinds 1/07/17 mogelijk voor alle stelsels van alternerend leren en werken van de verschillende gefedereerde entiteiten. Echter men moet rekening houden met volgende voorwaarden:

    • Het gevolgde onderwijssysteem moet bestaan uit zowel een theoretische opleiding in een onderwijsinstelling of opleidingscentrum en anderzijds een praktische opleiding op een werkplek;
    • Om verwarring met de leerwerkplek te vermijden, dient de jongere als student bij een andere werkgever dan deze waarbij hij/zij de praktische opleiding op de werkplek volgt, te worden tewerkgesteld.

Opgelet: Deze voorwaarde geldt niet tijdens de zomermaanden (juli en augustus). Dit betekent dat de jongere ook bij zijn stagegever een vakantiejob kan doen.

    • De jongere mag niet genieten van een werkloosheidsuitkering of een inschakelingsuitkering. Studentenarbeid is niet meer mogelijk, eens iemand beschikbaar is voor de arbeidsmarkt.
    • De jongere kan enkel als student worden tewerkgesteld op de uren dat hij/zij geen theoretische opleiding of theoretisch onderwijs moet volgen, of niet aanwezig moet zijn op de werkplek.

Dimona-aangifte?

Is een jongere bij u reeds ingeschreven als leerling? Dan zal u een foutmelding krijgen wanneer u tegelijkertijd een Dimona-aangifte student uitvoert. Het is immers technisch (nog) niet mogelijk om twee Dimona-aangiftes voor eenzelfde periode te verrichten.

In afwachting tot de RSZ in een definitieve oplossing voorziet,  is het aan te raden om contact op te nemen met de RSZ via het mailadres contact@onss.fgov.be. Dit met de vermelding van naam en RSZ-nummer van de werkgever evenals de naam en rijksregisternummer van de jongere. Er zal dan door de RSZ een manuele rechtzetting gebeuren.

 

Bron: Administratieve instructies voor de werkgevers van de RSZ (2018/2). 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.