Sociaal-Juridisch

Uitbreiding transitiepremie wordt definitief

By 31 maart 2022No Comments

Initieel is de transitiepremie in het leven geroepen voor uitkeringsgerechtigde werkzoekenden +45 jaar die zelfstandig wilden worden in hoofdberoep om het verlies van de werkloosheidsuitkering te compenseren.

In het voorjaar van 2021 werd de transitiepremie tijdelijk uitgebreid naar alle werkzoekenden die hun eigen zaak in hoofdberoep wensten op te starten. Aldus werd er geen leeftijdsvoorwaarde meer aan de toekenning gekoppeld.

Vanaf heden is deze uitbreiding van de transitiepremie naar alle werkzoekenden structureel.

De premie bedraagt 7.800 euro en wordt maandelijks uitbetaald en gespreid over een periode van 2 jaar.

Niet beroepsactieven?

Mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt en geen uitkering ontvangen, maar wel ingeschreven zijn bij VDAB kunnen eveneens toegang krijgen tot de transitiepremie als ze de stap naar ondernemen in hoofdberoep zetten. Voor die groep bedraagt de premie 3.900 euro voor een periode van 2 jaar indien men langer dan één jaar bij VDAB ingeschreven is.

Wanneer de niet-beroepsactieven minstens 6 maanden zijn ingeschreven bij VDAB, kunnen zijn een premie aanvragen van 1.950 euro.

Aanvraagprocedure

De premie moet uiterlijk drie maanden na de aanvang van het zelfstandige statuut in hoofdberoep ionline aangevraagd worden.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldoen moet zijn. Zo zal er o.a. een starterstraject doorlopen moeten worden.

Alle informatie vindt u hier terug.

Bron: Nieuwsbericht van 22 november 2021 van het Vlaams Gewest, Departement Werk en Sociale Economie 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.