De definitie van ‘gehandicapt kind’ voor het recht op gemotiveerd tijdskrediet werd vanaf 01.04.2018 uitgebreid.
Werknemers kunnen voltijds, halftijds of 1/5e tijdskrediet opnemen om zorg te dragen voor hun kind met een handicap tot de leeftijd van 21 jaar volgens volgende modaliteiten:
- Minimumperiode van 3 maanden bij een voltijds tijdskrediet of halftijdse loopbaanvermindering.
- Minimumperiode van 6 maanden bij een 1/5de loopbaanvermindering.
- Maximumperiode van 51 maanden
- De periode waarvoor het tijdskrediet of de verlenging werd gevraagd moet aanvangen voor het tijdstip waarop het kind 21 jaar wordt.
Op basis van de oude definitie kon men enkel tijdskrediet opnemen voor een kind met een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van ten minste 66 % aantoont of met een aandoening die leidt tot een erkenning van minstens 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal in de zin van de regelgeving met betrekking tot de kinderbijslag.
Het begrip ‘gehandicapt kind’ wordt nu uitgebreid zodat men ook tijdskrediet kan op nemen voor een kind met een aandoening die leidt tot een erkenning van minstens 9 punten in alle drie de pijlers van de medisch-sociale schaal in de zin van de regelgeving met betrekking tot de kinderbijslag.
De uitbreiding geldt voor alle aanvragen en verlengingsaanvragen waarvan de werkgever op de hoogte werd gebracht (~ art. 12 CAO nr. 103) na 1 april 2018. De oude definitie blijft van toepassing voor de werknemers die zich 01.04.2018 bevinden in een lopend stelsel van tijdskrediet of loopbaanvermindering.
Het uitvoeringsbesluit m.b.t. uitkeringen moet wel nog aangepast worden.
Bron: CAO nr. 103quater tot aanpassing van cao nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen van 29 januari 2018.