Sociaal-Juridisch

Uitgebreider rouwverlof bij overlijden kind of partner

By 31 mei 2021No Comments

Uit onderzoek blijkt dat het huidige rouwverlof van drie dagen bij een overlijden van een inwonend kind of partner onvoldoende is voor het verwerkingsproces. Om hieraan tegemoet te komen, ligt er een wetsvoorstel voor om het rouwverlof in deze omstandigheden uit te breiden naar 10 dagen.

Op dit wetsvoorstel zijn een aantal amendementen ingediend, wat geleid heeft tot onderstaande nieuwe regeling:

  • Werknemers, zelfstandigen of ambtenaren die een inwonend kind of echtgenoot (wettelijk samenwonende partner incl.) verliezen, hebben recht op 10 dagen rouwverlof.
  • Drie dagen moeten opgenomen worden tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
  • De overige zeven dagen mogen binnen het jaar na het overlijden opgenomen worden.

Deze 10 dagen volgen het stramien van het klein verlet, m.a.w. ze worden volledig doorbetaald door de werkgever.

Ook pleegouders in langdurige pleegzorg, die een kind verliezen dat meer dan een half jaar bij hun was, hebben recht op dit rouwverlof.

Het voorstel moet nog in de plenaire vergadering gestemd worden maar er wordt verwacht dat het inhoudelijk nog weinig zal veranderen.

Bron: Wetsvoorstel tot uitbreiding van het rouwverlof bij het overlijden van een partner of een inwonend kind en het openstellen van rouwverlof bij het overlijden van een stiefbroer, -zus of -grootouder, Parl. St. Kamer 2019-2020, nr. 0643.

 

We blijven bereikbaar!

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.