Sociaal-Juridisch

Uitstel van betaling vennootschapsbijdrage in 2020 omwille van het Coronavirus

By 18 mei 2020 No Comments

Jaarlijks moet elke vennootschap een bijdrage betalen die deels initiatieven financiert zoals de verhoging van de kinderbijslag of het minimumpensioen voor zelfstandigen.

De hoogte van het bedrag van deze bijdrage hangt vast aan het balanstotaal van het vorig afgesloten boekjaar.

De bijdrage moet uiterlijk 30 juni betaald worden door vennootschappen die reeds bestonden op 1 januari 2020 ofwel opgericht zijn vóór 1 april 2020.

Gelet op de huidige coronacrisis en de financiële problemen waar menig onderneming mee kampt door de terugval van de activiteiten en inkomsten heeft de minister van zelfstandigen een voorstel ingediend om de deadline van 30 juni te verschuiven naar 31 oktober.

De Commissie Sociale Zaken heeft het uitstel reeds goedgekeurd. Vervolgens dient het voorstel nog door de plenaire vergadering behandeld te worden.

Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, zullen de sociale verzekeringsfondsen de vervaldagberichten niet zoals elk jaar eind april versturen, maar vanaf september voor betaling eind oktober 2020.

Bovenstaande is onder voorbehoud van publicatie in het Belgische Staatsblad.

 

Bron: Wetsvoorstel van 22 april 2020 tot wijziging van hoofdstuk II van titel III van de wet van 30 december 1992 houdende sociale en diverse bepalingen, met betrekking tot de invoering van een jaarlijkse bijdrage ten laste van de vennootschappen bestemd voor het sociaal statuut der zelfstandigen om in 2020 de betaaldatum van de vermelde bijdrage uit te stellen naar 31 oktober, Parlm.St. Kamer 2019-2020, K1178/001.

We blijven bereikbaar!

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

Contacteer ons

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.