Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Uitzondering op de vakantiereglementering bij opname vakantie voor zorgberoepen

By 14 januari 2022No Comments

In 2021 mocht het zorgpersoneel hun wettelijke vakantiedagen overdragen naar 2021. Dit betreft een uitzonderingsmaatregelen aangezien het conform de vakantiereglementering niet toegelaten is wettelijke vakantiedagen van een bepaald kalenderjaar over te dragen naar het volgende. Op 31 december moet het saldo vakantiedagen normaal gezien op 0 staan. In de zorgsector is echter de werkdruk nog steeds voelbaar, alsook is de coronacrisis nog steeds actueel. Vandaar dat de minister van Werk ook voor de wettelijke vakantiedagen van 2021 een uitzondering voorziet zodat deze overgedragen mogen worden naar 2022.

Zorgpersoneel

De uitzondering wordt enkel voorzien voor de zorgberoepen in de zorgsector waarbij de betrokken werknemers nog wettelijke vakantiedagen hebben openstaan op 31 december 2021. Onderhouds- of administratief personeel kunnen m.a.w. hun wettelijke vakantiedagen niet overdragen. De werknemer moet akkoord gaan met de overdracht. Indien er geen akkoord voorhanden is, zal de werkgever de wettelijke vakantiedagen moeten uitbetalen aan de werknemer.

Het betreft enkel de wettelijke vakantiedagen. Voor de overige extralegale verlofdagen, opgelegd door de sector of de onderneming zullen die betreffende regels nageleefd moeten worden.

Bron: Bericht Minister van Werk Dermagne van 21 december 2021.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.