Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vakbekwaamheidsattest beroepschauffeurs – indicatieve lijst vrijstellingen

By 27 september 2018juni 6th, 2019No Comments

Beroepschauffeurs met een rijbewijs C en D moeten aantonen dat ze over voldoende vakbekwaamheid beschikken. Het is vereist dat deze beroepschauffeurs om de 5 jaar een bijscholing volgen in een erkend opleidingscentrum.  Het bewijs van vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs aangeduid met de code 95.

Bepaalde chauffeurs zijn echter vrijgesteld van beroepsbekwaamheid.

  • voertuigen waarvan de maximaal toegestane snelheid niet hoger is dan 45 km/u;
  • voertuigen toegewezen aan de diensten van de strijdkrachten, de civiele bescherming, de brandweer en de machten belast met de openbare orde of onder controle ervan;
  • voertuigen die testen op de weg ondergaan met het oog op een technische verbetering ervan, een herstelling, een onderhoud, alsook nieuwe of omgebouwde voertuigen die nog niet in het verkeer werden gesteld;
  • voertuigen die worden aangewend in geval van nood of toegewezen aan reddingsopdrachten;
  • voertuigen die gebruikt worden voor het niet-commercieel goederen- en personenvervoer voor privédoeleinden ;
  • voertuigen of een combinatie van voertuigen die gebruikt worden voor het vervoer van materieel, apparatuur of machines bestemd voor de bestuurder in de uitoefening van zijn beroep en op voorwaarde dat het besturen van het voertuig niet de hoofdactiviteit is van de bestuurder.

 

De FOD Mobiliteit heeft in een FAQ m.b.t. vrijstellingen van vakbekwaamheidsattest een niet exhaustieve en indicatieve lijst opgenomen.

 

Bron: www.mobilit.belgium.be

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.