Uit een financiële analyse blijkt dat de rendabiliteit van de dienstenchequebedrijven een dalende trend vertoont en dat het aantal verlieslatende ondernemingen toeneemt.
“De dienstenchequesector heeft het financieel moeilijk. Om de druk te verlichten, verhogen we de tegemoetkoming per dienstencheque met 0,13 euro en wijzigen we het indexeringsmechanisme zodat dienstenchequeondernemingen in de toekomst meer financiële ademruimte hebben en waarmee ze de arbeidsvoorwaarden van de huishoudhulpen moeten versterken. De rendabiliteit van de sector en degelijke arbeidsvoorwaarden voor de huishoudhulpen zijn erg belangrijk. De sector stelt heel wat mensen te werk die bovendien onmisbaar zijn voor vele gezinnen en ouderen in onze samenleving.”- Hilde Crevits
Vlaams minister van Werk Hilde Crevits heeft aangekondigd dat de subsidie voor dienstencheques vanaf 1 januari 2022 verhoogd zal worden met 0,13 euro per cheque.
De huidige tegemoetkoming van respectievelijk 14,82 euro voor een cheque van 9 euro en 13,82 euro voor een cheque van 10 euro, wordt verhoogd met 0,13 euro. Op deze manier wordt er een correctie toegepast op de laatste gedeeltelijke indexering van de dienstencheques die uitgegeven werden sinds oktober 2021. De verhoging van de inruilwaarde gaat in op 1 januari 2022 en zal van toepassing zijn op alle dienstencheques die worden uitgegeven vanaf die datum.
Daarnaast zal het indexmechanisme aangepast worden naar een 100%-indexering. Tot nu toe was het zo dat bij een stijging van de lonen van de werknemers door de automatische indexering, dat voor de inruilwaarde van de dienstencheques slechts 73% van de indexeren werd toegepast (73%-indexering).
Bron: https://www.hildecrevits.be/nieuws/minister-crevits-investeert-volgend-jaar-16-miljoen-euro-extra-in-dienstenchequesector-en-past-indexeringsmechanisme-aan/