Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verhoging maximumbedrag vrijwilligersvergoeding voor corona-vrijwilligers – update

By 8 september 2020No Comments

Minister De Block heeft aangekondigd dat het plafond voor 2020 voor het maximumbedrag aan vrijwilligersvergoedingen opgetrokken zal worden voor vrijwilligers die actief zijn geweest tijdens de lockdown en ingezet werden in de bestrijding van COVID-19.

Ondertussen werd deze verhoging van het plafond voor 2020 ook gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Ter herinnering

Het doel van vrijwilligerswerk is dat mensen zich kosteloos inzetten. Bijgevolg is vrijwilligerswerk onbezoldigd. Wel kunnen vrijwilligers bepaalde onkosten vergoed krijgen. De onkosten kunnen vergoed worden op basis van reële kosten of op basis forfaits.

 • Reële kostenvergoeding: terugbetaling op basis van bewijsstukken, eventueel aangevuld met een kilometervergoeding waarbij de wettelijke max. bedragen gerespecteerd moeten worden.
  • Wagen, motor…: 0,3573 EUR/km
  • Fiets: 0,24 EUR/km
  • Openbaar vervoer: bewijsstukken
 • Forfaitaire kostenvergoeding: terugbetaling op basis van de vastgelegde forfaits, zonder bewijsstukken, eventueel aangevuld met een beperkte kilometervergoeding (max. 2000km/jaar per vrijwilliger).

Huidige bedragen forfaitaire onkostenvergoeding:

Algemeen specifieke sectoren* 
Dagbedrag34,71 €/dag34,71 €/dag
Jaarbedrag1.388,40 €/jaar2.549,90 €/jaar

*Specifieke sectoren: 

 • sporttrainer, lesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden;
 • de nachtoppas, evenals de dag-oppas bij hulpbehoevende personen volgens de voorwaarden en kwaliteitscriteria die iedere Gemeenschap bepaalt;
 • het niet-dringend liggend ziekenvervoer: het liggend ziekenvervoer van, vanuit en tussen ziekenhuizen of vestigingsplaatsen van ziekenhuizen.

Verhoogd jaarplafond corona-vrijwilligers

Het maximumbedrag op jaarbasis zou opgetrokken worden tot 2.549,90 euro (aan de huidige index). Dat is het plafond dat ook al geldt voor vrijwilligers in de hierboven vermelde specifieke sectoren.

 

Opgelet: bovenstaande bespreking is gebaseerd op door de overheid aangekondigde maatregelen die het wetgevend proces nog moeten doorlopen. De maatregelen zijn onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad. 

 

Bron: www.maggiedeblock.be/vergoeding-voor-vrijwilligers-in-de-coronacrisis-opgetrokken-naar-ruim-2-500-euro  ; KB van 28/08/2020 tot wijziging van het KB van 20/12/2018 tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers, BS 08/09/2020.  

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.