Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verhoging van het maximumbedrag van de fiscale werkbonus – wetsvoorstel

By 30 november 2021No Comments

Even ter herhaling

Werknemers met een laag loon kunnen desgevallend aanspraak maken op een sociale werkbonus zodat ze een hoger nettoloon overhouden. De vermindering bestaat uit een forfaitair bedrag dat geleidelijk vermindert naarmate het loon hoger wordt. De werkgever brengt het bedrag in mindering van de normale werknemersbijdragen (13,07% van het brutoloon) bij de betaling van het loon.

Aangezien omwille van de sociale werkbonus stijgt het belastbaar loon van de werknemer en zou er bijgevolg meer belastingen betaald moeten worden. Om dat effect te compenseren,  werd er een fiscale tegenhanger in het leven geroepen (de fiscale werkbonus). De fiscale werkbonus is een belastingvermindering voor de werknemer die wordt berekend als een percentage (33,14%) op de effectief genoten sociale werkbonus.

Verhoging maximumbedrag

Een wetsontwerp tot uitvoering van het sociaal akkoord in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2021 – 2022 voorziet de verhoging van het maximumbedrag van de fiscale werkbonus voor aanslagjaar 2023 en aanslagjaar 2024.

  • aanslagjaar 2023: max. 515 euro (i.p.v. 500 euro)
  • aanslagjaar 2024: max. 520 euro

 

Bovenstaande bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten.  De regeling kan dus nog wijzigen en is onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

Bron: wetsontwerp tot uitvoering van het sociaal akkoord in het kader van de interprofessionele onderhandelingen voor de periode 2021 – 2022, Parl. St. Kamer 2021 – 2022, 2304/005. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.