In ons artikel ‘IPA 2019 -2020: ontwerp van akkoord‘ werd reeds toegelicht dat de sociale partners in het ontwerp van IPA 2019 – 2020 voorzien hadden om de forfaitaire bedragen voor terugbetaling van woon-werkverkeer (CAO nr. 19 octies) te verhogen. In navolging hiervan werd CAO nr. 19/9 gesloten in de NAR.
CAO nr. 19 octies werd in 2009 in de NAR gesloten en regelde de werkgeverstussenkomst in de woon-werkverplaatsingen met het openbaar vervoer voor werkgevers die niet vallen onder een sectorcao of ondernemingscao die minstens een gelijkwaardige regeling voorziet. Er werd voorzien in een tussenkomst van ± 75% van de prijs van een treinkaart. De tussenkomst werd berekend op basis van een tabel met forfaitaire bedragen op basis van de afgelegde kilometers. De bedragen werden echter sinds 2009 niet meer aangepast.
CAO nr. 19/9 vervangt CAO nr. 19 octies en voorziet vanaf 1 juli 2019 in een hogere werkgeverstussenkomst voor de woon-werkverplaatsingen met het openbaar vervoer. De tabel met forfaitaire bedragen werd aangepast naar 70% van de huidige treinkaartprijzen (treinkaartprijs sinds 01/02/2019). De sociale partners zullen voortaan ook om de 2 jaar opnieuw onderhandelen over de tabel met forfaitaire bedragen. Ook CAO nr. 19/9 is een residuaire regeling waardoor ze niet van toepassing is voor de werkgevers die een vallen onder een sectorale of ondernemingscao die een identiek of gunstiger voordeel toekent aan de werknemer.
Vanaf 1 juli 2020 zal de minimumafstand van 5 km voor de tussenkomst voor ander openbaar vervoer (ander dan treinvervoer) afgeschaft worden.
Daarnaast zijn er een heel wat sectoren die ook voorzien in een werkgeverstussenkomst voor privévervoer. Er zijn sectoren die hiervoor verwijzen naar de bedragen in CAO nr. 19 octies. CAO 19/9 voorziet dat deze sectoren de oude bedragen van CAO 19 octies kunnen blijven hanteren.
Bron: CAO nr. 19/9 van 23 april 2019 betreffende de financiële bijdrage van de werkgevers in de prijs van het gemeenschappelijk openbaar vervoer van de werknemers.