Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verlaagd bedrijfsvoorheffingspercentage op wettelijke uitkeringen tijdelijke werkloosheid

By 12 december 2022december 13th, 2022No Comments

Gelet op de energiecrisis wordt er veel gebruik gemaakt van tijdelijke werkloosheid.

Op het bedrag van de wettelijke tijdelijke werkloosheidsuitkering wordt normaal een bedrijfsvoorheffing van 26,75% ingehouden. Dat percentage wordt voor de uitkeringen die betrekking hebben op de periode vanaf 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023 verlaagd tot 15%. Concreet heeft dit tot gevolg dat tijdelijke werklozen een hoger nettobedrag op hun rekening gestort krijgen.

Deze verlaging geldt ook voor het supplement van 6,47 € per dag (geïndexeerd bedrag 01/12/2022) dat opgelegd wordt in het kader van het stelsel van de tijdelijke werkloosheid voor energie-intensieve bedrijven. Dit supplement is verschuldigd door de werkgever of het Fonds van Bestaanszekerheid.

Opgelet: de ingehouden bedrijfsvoorheffing is steeds een voorafbetaling op de uiteindelijk verschuldigde personenbelasting. De ingehouden bedrijfsvoorheffing zal dus na afloop van het jaar verrekend worden met de verschuldigde eindbelasting. In de personenbelasting/eindbelasting is de fiscale behandeling niet gewijzigd, zowel de wettelijke werkloosheidsuitkering als aanvullende vergoedingen worden progressief belast. Desgevallend kan de werknemer aanspraak maken op een belastingvermindering voor werkloosheidsuitkeringen.

 

Bron : KB van 30 november 2022 tot wijziging van de bijlage III van het KB/WIB 92 op het stuk van de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid betaald of toegekend in de periode van november 2022 tot en met maart 2023, BS 8 december 2022. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.