Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verlenging geldigheidsduur sport-en cultuurcheques – update

By 20 december 2021januari 31st, 2022No Comments

Gelet op de coronacrisis heeft de NAR zich reeds meermaals uitgesproken over de verlenging van de geldigheidsduur van sport- en cultuurcheques. In advies 2.240 van 28/09/20 werd vastgesteld dat als gevolg van de COVID-19-pandemie de culturele sector gesloten werd en een groot aantal sportactiviteiten verboden werden. Als gevolg van de opeenvolgende lockdowns konden heel wat sport- en cultuurcheques niet of moeilijk gebruikt worden. Het opschuiven van de data waarop die sport- en cultuurcheques ten laatste gebruikt kunnen worden, vormt een noodzakelijke maatregel om die sectoren te ondersteunen.

Volgens de NAR heeft de uitbreiding van de geldigheidsduur ook voordelen voor alle betrokken partijen:

  • vrijwaring van de koopkracht voor de begunstigden van de cheques;
  • Die verlenging werkt de hervatting van de activiteiten in de sport- en cultuursector in de hand, wat ook gunstig is voor de economie in haar geheel.

De ministerraad heeft een ontwerp van  KB goedgekeurd houdende de verlenging van de geldigheidsduur van de cultuur- en sportcheques als gevolg van de coronapandemie.

Er wordt daarbij voorzien dat de geldigheidsduur van de cultuur- en sportcheques, die normaal gezien verstrijken in 2020 en 2021, te verlengen tot 30 september 2022.

De bedoeling is om de houders van cheques in staat te stellen om deze ook effectief te gebruiken, aangezien dit sinds maart 2020 gedurende een lange tijd ernstig werd bemoeilijkt door de sluitingsmaatregelen in het kader van de bestrijding van de pandemie. De verlenging van de geldigheidsduur zal ook een hoognodige impuls geven aan de cultuur- en sportsector, die hard zijn getroffen door de maatregelen.

Het KB dat de verlenging tot 30/09/2022 voorziet werd op 13/12/2021 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. 

 

Bron: KB van 28/11/2021 tot wijziging van artikel 19ter, §2, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders houdende de verlenging van de geldigheidsduur van de cultuur- en sportcheques als gevolg van de COVID-19-pandemie, BS 13 december 2021. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.