Sociaal-Juridisch

Verlenging maatregelen aanvullende pensioenplannen en collectieve verzekeringen bij tijdelijke werkloosheid corona

By 28 december 2020No Comments

In ons artikel ‘Coronavirus: Aanvullende pensioenplannen en collectieve verzekeringen bij tijdelijke werkloosheid’ hebben we reeds toegelicht dat gedurende de periode van schorsing van de arbeidsovereenkomst omwille van tijdelijke werkloosheid overmacht corona er een automatische verderzetting voorhanden is wat de dekking betreft in het kader van pensioensopbouw. Voor de krijtlijnen van de maatregelen verwijzen we graag naar voorgaand artikel.

Deze regeling liep evenwel af op 30 september 2020.

Aangezien de werkgevers nog tot eind maart 2021 toepassing kunnen maken van de tijdelijke werkloosheid corona heeft de overheid beslist voormelde maatregelen te verlengen onder volgende modaliteiten:

  • Indien de werkgever de vorige keer geen gebruik maakte van zijn recht om de schorsing toe te passen, dan blijven de toezeggingen nu thans ook verder lopen. De premies worden dan ook berekend alsof de arbeidsovereenkomst niet opgeschort werd omwille van de periodes van tijdelijke werkloosheid corona.

De werkgever (of de sector) kan evenwel de verderzetting weigeren. Deze weigering moet uitdrukkelijk gebeuren en is enkel van toepassing voor de toezeggingen vanaf  1 oktober 2020.

  • De overlijdensdekking blijft zoals onder de vorige regeling behouden. Ook al beslist de werkgever nu om de schorsingen toch toe te passen en dus niet verder premies uit te betalen. De werkgever kan wel een uitstel bekomen van het betalen van de premies.

De verzekeraars zullen de werkgevers contacteren en informeren over voorgaande nieuwe regeling.

De nieuwe regeling en de modaliteiten waarin geen wijziging voorzien is (cf. informatieplicht werkgever) lopen tot 31 maart 2021.

 

Bron: Amendement bij het wetsontwerp van programmawet van 25 november 2020, Parl. St., Kamer 2020-21, nr. 1662/009 en 1662/012.

 

 

 

 

 

We blijven bereikbaar!

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Onze medewerkers werken momenteel van thuis uit en daarom hebben we onze manier van werken wat aangepast.

Om iedereen zo snel mogelijk verder te helpen, ontvangen we graag alle vragen via e-mail. Stay safe!

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.