Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verloop sectorale onderhandelingen in PC322.01

By 28 oktober 2021No Comments

In september hebbende vakbonden hun eisenbundel neergelegd.

Een aantal relevante punten voor de werkgever zijn de volgende:

  • Substantiële bruto verhoging van de sectorale minimumlonen met inachtneming van de loonmarge;
  • Maximale toepassing van de 0,4% loonmarge;
  • Invoering van de maximale coronapremie (€500) voor de gehele sector;
  • Aanpassen van verschillende soorten van verplaatsingen: fietsvergoeding van 0,24 € per km, sociaal abonnement auto of openbaar vervoer moet overeenstemmen met 100% van het treinabonnement, terugbetaling parkeerkosten, verbetering verplaatsing tussen klanten en kantoor.
  • Premies en vergoedingen: verhoging syndicale premie, terugbetaling kosten voor telefonie en data, tussenkomst kinderopvang, vergoeding verlof dwingende redenen, …
  • Werkbaarheid: verlenging tijdskrediet, landingsbanen en stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag
  • Individueel opleidingsrecht van 5 dagen per jaar

De onderhandelingen worden gevoerd tegen een achtergrond waar duidelijk is dat financiële situatie van de dienstenchequebedrijven precair is en tevens sprake is van een dalende rendabiliteit enerzijds. Maar anderzijds wenst men ook rekening te houden met de aangekondigde modaliteiten en investeringen in de sector die evenwel momenteel nog onvoldoende duidelijk zijn.

De werkgeversorganisaties wensen eerst duidelijkheid te krijgen omtrent voorgaande terwijl de vakbonden nu reeds een aantal garanties wil o.a. over een sectoraal kader van de coronapremie van 500 € en de maximale invulling van de loonmarge van 0,4%. Ter ondersteuning van deze eis tot garanties werd er een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend.

De start van de onderhandelingen was gepland op 14 oktober 2021. Het is dus voorlopig afwachten in hoeverre de sociale partners binnen pc 322.01 staan.

 

Bron: eisenbundel vakbonden PC 322.01

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.