Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verplichte invoering van digitale facturatie vanaf 1/1/2026

By 31 oktober 2023No Comments

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft de digitale facturatie, de zogenaamde e-invoicing verplicht gemaakt vanaf 1/1/2026. Deze verplichting komt er voornamelijk in het kader van de strijd tegen btw-fraude, alsook om de administratie voor bedrijven te vereenvoudigen.

Deze verplichting bestaat reeds voor facturen die worden uitgereikt aan de overheid in het kader van overheidsopdrachten (vanaf maart 2024 op alle overheidsopdrachten van meer dan 3.000 €), maar wordt dus vanaf 1/1/2026 uitgebreid naar alle transacties tussen ondernemingen.

Concreet zullen bedrijven gebruik moeten maken van gestructureerde elektronische facturen. Hiervoor heeft de overheid gekozen voor het Europese PEPPOL-netwerk. Door zich éénmaal aan te sluiten, wordt een onderneming automatisch met alle andere deelnemers van het netwerk verbonden. Dit netwerk wordt ook al in heel wat andere lidstaten gebruikt. Aan belastingplichtigen wordt uiteraard de flexibiliteit geboden om in onderling akkoord voor een ander systeem te kiezen, op voorwaarde dat dit ook beantwoordt aan de Europese normen inzake semantiek en syntaxis.

Door de uniforme structuur van de facturen universele structuur kunnen softwarepakketten wereldwijd de elektronische facturen volautomatisch inlezen en verwerken.

De Minister heeft aangekondigd dat er een ruime overgangsperiode voorzien zal worden, en de ondernemingen ook voldoende ingelicht zullen worden.

Bron: Persbericht Minister van Peteghem van 29 september 2023, www.vanpeteghem.belgium.be

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.