Een strijkwinkel wordt gekwalificeerd als een niet-essentiële winkel en dient dus bijgevolg haar deuren gesloten te houden. Dit houdt in dat klant-gebruikers de strijk niet mogen leveren of afhalen aan de strijkwinkel.
Eventueel kan de strijk bij de klant afgehaald en nadien ook teruggebracht worden. Let wel, dit transport wordt niet als een dienstencheque-activiteit gekwalificeerd en dient dus op een andere manier vergoed te worden. Aan de klanten kan er bijvoorbeeld een onkostenvergoeding gevraagd worden.
Het strijkatelier kan achter gesloten deuren werkzaam blijven, maar moet wel de nodige hygiënische normen en preventieve maatregelen in acht nemen (1,5 meter tussen werknemers, regelmatig handen wassen, voldoende verluchten, …).
Voorlopig gelden de door de overheid opgelegde maatregelen t.e.m. 10 mei. De Nationale veiligheidsraad heeft op 24/04/2020 meegedeeld dat alle winkels onder bepaalde voorwaarden terug open zouden kunnen gaan vanaf 11/05/2020. Of de niet-essentiële winkels vanaf deze datum al dan niet mogen opengaan, is nog afhankelijk van het groen licht van de overheid. De versoepeling van de opgelegde maatregelen zou immers slechts mogelijk zijn indien de cijfers i.v.m. de ziekenhuisopnames tegen dan voldoende gedaald zijn.
Bron: Vlaamse overheid, Maatregelen dienstenchequesector tegen de verspreiding van het coronavirus, https://www.vlaanderen.be/een-dienstencheque-onderneming-opstarten-en-beheren/maatregelen-dienstenchequesector-tegen-de-verspreiding-van-het-coronavirus