Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Verplichting tot inschrijving als werkzoekende bij economische werkloosheid!

By 28 oktober 2022No Comments

Vanaf 01/09/2022 geldt er een nieuwe regeling in het het kader van de verplichting tot inschrijving als werkzoekende bij de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, FOREM, ACTIRIS en ADG).

De werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht of op grond van werkgebrek wegens economische oorzaken moet zich na een periode van 3 maanden als werkzoekende inschrijven bij de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, FOREM, ACTIRIS en ADG).

Indien de tijdelijk werkloze gedurende twee opeenvolgende weken het werk volledig hervat, stopt de periode van 3 maanden en begint een nieuwe periode van 3 maanden te lopen.

De periode van 3 maanden wordt beoordeeld op basis van de periode dat de werknemer effectief tijdelijk werkloos werd gesteld en niet op basis van de aangevraagde periode waarin men tijdelijk werkloos kan gesteld worden (cf. voorafgaandelijke elektronische mededeling van de voorziene periode van tijdelijke werkloosheid).

De nieuwe regeling is in werking getreden op 01/09/2022. Bijgevolg zullen tijdelijk werklozen zich ten vroegste als werkzoekenden moeten inschrijven vanaf 01/12/2022.

 

Bron: https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/t50; MB van 09/09/2022 tot wijziging van de artikelen 34, 35, 36, 37 en 38 van het ministerieel besluit van 26 november 1991 houdende toepassingsregelen van de werkloosheidsreglementering, BS 30/09/2022. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.