Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaams beschermingsmechanisme na versoepelingen van 9 juni 2021- Update

By 27 augustus 2021No Comments

Vanaf 9 juni 2021 mag de horeca weer klanten binnen ontvangen, kan er terug naar de bioscoop gegaan worden, zijn de fitnesscentra terug open, etc. Kortom er gaan weer opnieuw een aantal deuren open.

Ondanks de openingen blijft het Vlaams Beschermingsmechanisme ook na deze datum nog van toepassing, wel kunnen er andere voorwaarden gelden.

Voor de toepassingsvoorwaarden van het Vlaams Beschermingsmechanisme voor de maand april verwijzen we graag naar ons eerder artikel.

Vlaams Beschermingsmechanisme 8 en 9 voor de subsidiemaanden mei en juni 2021

De voorwaarden zoals van toepassing onder het zevende beschermingsmechanisme gelden ook hier.

De getroffen ondernemingen kunnen ofwel een subsidie aanvragen voor de periode van de verplichte sluiting zonder een omzetdaling te moeten aantonen. Ofwel zal de onderneming een omzetdaling van minstens 60 % moeten aantonen, wanneer de onderneming een bescherming wenst die ruimer is dan de periode van de verplichte sluiting. De omzetdaling moet nog steeds te wijten zijn aan de Covid-pandemie.

Voor de horecasector geldt de maand mei als een volledige sluitingsperiode. De terrasinkomsten worden m.a.w. niet meegerekend.

In tegenstelling tot de maand april, wordt de steun hier terug beperkt tot 10% van de omzet, evenwel beperkt tot 7.500 € voor ondernemingen met een tewerkstelling tot 9 werknemers, maximaal 15.000 € voor ondernemingen van 10 tot 49 werknemers, en ondernemingen met een tewerkstelling van meer dan 50 werknemers kunnen maximaal 40.000 € ontvangen.  

Bij de volledige opening van de betreffende sectoren op 9 juni, hebben deze ondernemingen twee keuzes:

  • Ze vragen een bescherming aan voor de verplichte sluitingsperiode van 8 dagen en dienen geen omzetdaling aan te tonen.
  • De onderneming wenst nog steun te ontvangen voor de volledige maand juni maar zal dan wel de omzetdaling van 60% moeten aantonen.

Ook de toeleveranciers kunnen nog steeds een beroep doen op het Vlaams Beschermingsmechanisme maar zullen steeds de 60% omzetdaling moeten aantonen.

De indieningsperiode van de aanvragen voor de maand mei loopt van 7 juni tot en met 5 juli 2021, 20.00 u, deze van de maand juni loopt van 6 juli tot en met 5 augustus 2021, 20.00 u.

Gerichte bescherming tot eind september

De Vlaamse regering heeft beslist om voor de beperkt aantal sectoren (zoals o.a. (feestzalen, discotheken, hotels, eventsector) die nog hinder ondervinden van de coronamaatregelen, het Vlaams Beschermingsmechanisme te verlengen tot eind september 2021. Dezelfde voorwaarden zoals hierboven beschreven zijn van toepassing. 

De bescherming zal evenwel pas aangevraagd kunnen worden na het indienen van de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2021 en de btw-aangifte van het derde kwartaal van 2019.

Over de procedure en de specifieke voorwaarden moet het agentschap nog communiceren. 

Bron: Persbericht van 6 augustus 2021 van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen; Persbericht van 25 mei 2021 Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.