Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaams Beschermingsmechanisme opnieuw mogelijk en verlengd tot 31 maart 2022 – aanvraagprocedure online

By 28 februari 2022No Comments

Door de strikte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te verminderen, zullen ondernemers in verschillende sectoren hun omzet opnieuw zien dalen. De Vlaamse regering heeft daarom het Vlaams Beschermingsmechanisme opnieuw geactiveerd om de financieel gezonde ondernemingen te beschermen.

Het Vlaams beschermingsmechanisme is mogelijk voor ondernemers in onder andere de eventsector, discotheken, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, bioscopen, professionele indoorsportclubs, ….

De steun bedraagt 10% van de helft van de omzet die de onderneming had in het laatste kwartaal van 2019. Er is een maximum steun van € 11.250 voor ondernemingen tot 10 werknemers, € 22.500 voor ondernemingen met 10 tot 49 werknemers en € 60.000 voor ondernemingen met 50 of meer werknemers.

De Vlaamse overheid heeft meegedeeld dat het Beschermingsmechanisme verlengd zal worden tot 31 maart 2022.

Gedwongen sluiting

Ondernemingen die gedwongen gesloten zijn, moeten geen omzetverlies bewijzen. Wel moeten ze de vereiste omzet in de referentieperiode van 2019 bewijzen.

Omzetverlies maar geen gedwongen sluiting

Andere ondernemers die getroffen worden, maar niet verplicht gesloten zijn, moeten actief blijven en omzetverlies aantonen.

Er komt een dubbele bewijslast. Dat betekent minstens 30% omzetverlies in het laatste kwartaal van 2021 in combinatie met een omzetverlies van minstens 60% in de getroffen periode. Het omzetverlies moet worden aangetoond aan de hand van de btw-aangiften en een attest van een externe boekhouder.

Aanvraagprocedure

Het Vlaams beschermingsmechanisme 11 voor de subsidieperiode van 20 november 2021 tot en met 31 december 2021, kan online aangevraagd worden via de roze knop op deze pagina, tot en met 31 maart 2022.

De steunmaatregel, oftewel het Vlaams Beschermingsmechanisme nr. 12 is aangemeld aan Europa onder de Tijdelijke Kaderregeling COVID-19. Na goedkeuring door Europa kan deze steunmaatregel definitief in werking treden.

Voorlopig kan bij de online aanvraag Vlaams beschermingsmechanisme 11 ook een voorafbetaling voor de maand januari 2022 aangevraagd worden. 

Bron: Nieuwsbericht VLAIO, Persbericht Hilde Crevits 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.