Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaams Beschermingsmechanisme TER vanaf 16 november 2020 – update

By 27 december 2020december 28th, 2020No Comments

Aangezien de ondernemingen ook na 15 november exploitatiebeperkingen ondervinden en ondanks de versoepelingen nog een heel aantal sectoren de deuren gesloten moeten houden, heeft de Vlaamse regering het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd met de versie ‘TER’.

Het is bedoeld voor de ondernemingen die gedurende de periode van 16 november tot en met 31 december een omzetdaling ondervinden van minstens 60 % (excl. btw), ten opzichte van dezelfde periode in 2019, en waarbij de omzetdaling nog steeds te wijten is aan het coronavirus.

Ondernemingen die verplicht gesloten moeten blijven binnen voormelde periode, kunnen ervoor kiezen om enkel steun te vragen voor de periode dat ze verplicht gesloten moesten blijven. De omzetdaling moet dan niet aangetoond worden en de steun zal uitgekeerd worden als een percentage op deze omzet.

Voorbeeld: Een kledingwinkel mag vanaf 1 december terug openen. Er zal dan enkel rekening gehouden worden met de verplichte sluitingsperiode van 16 t/m 30 november 2020 voor de toekenning van steunmaatregel.

Ook de toeleveranciers kunnen kiezen voor een omzetdaling in overeenstemming met de sluitingsperiode van hun afnemers. In tegenstelling tot de afnemers, zullen zij wel een omzetdaling moeten aantonen.

Omvang steun

De ondernemingen die in aanmerking komen, kunnen een bedrag ontvangen van 10 % van de omzet exclusief btw voor dezelfde periode in 2019 (16 november tot 31 december 2019). Voor zelfstandigen in bijberoep wordt dit bedrag gehalveerd.

Deze steun is evenwel beperkt tot volgende bedragen, met een minimum van 1.000 € en maximaal:

–  11.250 € voor ondernemingen met minder dan 9 werknemers;

–  22.500 € voor ondernemingen met 10 werknemers of meer;

–  60.000 € voor ondernemingen vanaf 50 werknemers.

Indien gekozen wordt voor een omzetdaling gedurende de verplichte sluitingsperiode wordt de maximum steun pro rata berekend afhankelijk van de duurtijd van de sluitingsperiode. De proratisering gebeurt op basis van het aantal verplicht gesloten kalenderdagen in de verplichte sluitingsperiode ten opzichte van de kalenderdagen in de periode van 16 november tot 31 december 2020.

Ondernemingen die in hoofdzaak maaltijden aanbieden en geen geregistreerd kassasysteem gebruiken, ontvangen maar maximaal 2.250 €.

Actieve bedrijfsvoering

Ondernemingen moeten echter open zijn wanneer ze de steunmaatregel aanvragen. Ondernemingen die behoren tot sectoren die evenwel nog verplicht de deuren moeten sluiten of die het jaarlijks verlof in deze periode gepland hebben, worden uitgezonderd van deze voorwaarde.

Aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure is thans nog niet beschikbaar maar zal online beschikbaar zijn vanaf 4 januari 2021 om 14.00 uur tot en met 15 februari 2021

 

Bron: B. Vl. Reg. van 13 november 2020 betreffende het Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de verstrengde coronavirusmaatregelen van 28 oktober 2020 en tot wijziging van artikel 1, 3 en 4 van en toevoeging van een bijlage aan het besluit van de Vlaamse Regering van 23 oktober 2020 betreffende het Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen die een omzetdaling hebben ten gevolge van de verstrengde coronavirusmaatregelen genomen op 6 en 16 oktober 2020 en tot wijziging van artikel 6 van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 maart 2020 tot toekenning van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten ten gevolge van de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad vanaf 12 maart 2020 inzake het coronavirus, BS 1 december 2020; www.beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.