Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaams opleidingsfonds dienstencheques – verhoogde terugbetaling voor 2021

By 29 juni 2021No Comments

Erkende opleidingen voor dienstenchequewerknemers worden gedeeltelijke terugbetaald door de Vlaamse overheid. Elke erkende dienstencheque-onderneming heeft recht op een jaarlijks opleidingsbudget op basis waarvan men de gedeeltelijke terugbetaling kan aanvragen van de kosten van een erkende opleiding.

Opleidingsbudget

Het bedrag van het opleidingsbudget is verschillend naargelang het een pas opgestarte erkende onderneming betreft.

 • Vorig jaar reeds erkende dienstencheque-onderneming die minstens 2.000 Vlaamse dienstencheques indiende bij Sodexo? Het jaarlijks budget is dan afhankelijk van:
  • het totaalbudget van het Opleidingsfonds dienstencheques voor het kalenderjaar, verminderd met een reserve voor nieuwe dienstencheque-ondernemingen;
  • het aantal dienstencheques dat Sodexo vorig kalenderjaar aan de onderneming betaalde;
  • het totale aantal dienstencheques dat Sodexo vorig kalenderjaar uitbetaalde.
 • Pas dit jaar erkende dienstencheque-onderneming? Het jaarlijks budget is dan afhankelijk van het kwartaal waarin de onderneming werd erkend:
  • eerste kwartaal: 1.000 euro
  • tweede kwartaal: 750 euro
  • derde kwartaal: 500 euro
  • vierde kwartaal: 250 euro

Opleidingen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende opleidingen:

 • Interne opleiding: deze opleiding wordt gegeven door een werknemer van de dienstencheque-onderneming zelf. De werknemers verdienen geen dienstencheques tijdens de opleiding.
 • Externe opleiding: deze opleiding wordt gegeven door een externe opleider. De werknemers verdienen geen dienstencheques tijdens de opleiding.
 • Opleiding op het terrein: deze opleiding kan zowel gegeven worden door een werknemer van de dienstencheque-onderneming (interne opleider) als door een externe opleider. De werknemers verdienen wel dienstencheques tijdens de opleiding.
Interne opleiding Externe opleiding Opleiding op het terrein
202020212020202120202021
Compensatie loonkost werknemer14,50 euro/uur20 euro/uur14,50 euro/uur20 euro/uur//
Compensatie kost opleider40 euro/uur40 euro/uurFactuur (max. 100 euro/dag opleiding per wn)Factuur (max. 150 euro/dag opleiding per wn)Interne opleider: 40 euro/uur

Externe opleider:
factuur (max. 40 euro per uur opleiding )

Interne opleider: 40 euro/uur

Externe opleider:
factuur (max. 40 euro per uur opleiding )

Compensatie omkaderingskosten10 euro/ halve dag50 euro/ halve dag////

De terugbetaling kan aangevraagd worden nadat de erkende opleiding is afgelopen. Dit moet gebeuren ten laatste op 30 juni van het volgende kalenderjaar.

Aanvraagdossier: 

Volgende documenten moeten toegevoegd worden aan het aanvraagdossier.

 

Cumul?

Indien de dienstencheque-onderneming al andere premies of subsidies ontvangt voor de kosten verbonden aan de opleiding, dan kan men voor die kost geen terugbetaling meer krijgen via het Opleidingsfonds dienstencheques.

 

Bron: https://www.vlaanderen.be/erkende-opleidingen-voor-wie-werkt-via-dienstencheques/berekening-en-terugbetaling-erkende-opleidingen-dienstencheques.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.