Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaams opleidingsverlof – gemeenschappelijk initiatiefrecht – Update

By 28 oktober 2021No Comments

Voor het schooljaar 2021-22 voorziet de Vlaamse overheid in een verdubbeling van het maximum aantal uren Vlaams opleidingsverlof wanneer de werknemer op initiatief van de werkgever een of meerdere opleidingen volgt.

De uitbreiding is enkel van toepassing voor schooljaar 2021-22. Indien de werknemer dus een opleiding volgt over meerdere jaren, zal de werknemer enkel in 2021-22 een beroep kunnen doen op de verdubbeling. De opleiding kan uiteraard afgerond wordt in het schooljaar erna, maar de werknemer kan dan enkel een beroep doen op het persoonlijk maximum van 125u.

Voorwaarden

  • De werknemer moet in schooljaar 2021-22 minstens twee opleidingen volgen.
  • Een opleiding moet op initiatief van de werkgever zijn, de andere van de werknemer zelf.

De werkgever kan m.a.w. geen opleiding steunen die de werknemer al volgde vooraleer hij in dienst komt bij de nieuwe werkgever, wanneer er geen sprake is van andere opleidingen in hetzelfde schooljaar.

Indien de werknemer in schooljaar 2021-22 reeds een andere opleiding volgt, dan kan de nieuwe werkgever het gemeenschappelijk initiatiefrecht wel toepassen op het volgen van een bijkomende opleiding die de werknemer reeds gestart is bij de vorige werkgever maar met de toestemming van de nieuwe werkgever verderzet.

  • De werkgever moet twee terugbetalingsaanvragen indienen. Het initiatief wordt per terugbetalingsaanvraag aangeduid in het WSE-loket.

Maximum aantal uren Vlaams Opleidingsverlof in schooljaar 2021-22

Indien er gebruik wordt gemaakt van het gemeenschappelijk initiatief recht dan zal de werknemer voor een maximum van 250 uren recht hebben op Vlaams Opleidingsverlof. Het recht zal altijd per individu bekeken moeten worden. Indien de werknemer bijvoorbeeld maar recht heeft op 80 uren Vlaams Opleidingsverlof, dan zal de verdubbeling beperkt zijn tot 160 uren (2x 80 uren).

Via een nieuwsbericht van 6 oktober 2021 heeft het Vlaams Departement WSE nog verduidelijkt dat het verdubbelde aantal uren nooit voor eenzelfde opleiding gebruikt mag worden. Er is één persoonlijk maximum voor de opleiding(en) die de werkgever voorstelde (maximum 125 uur) en één persoonlijk maximum voor de opleiding(en) die de werknemer zelf koos (maximum 125 uur).

 

Bron: Nieuwsbericht Vlaams Departement Werk en Sociale Economie.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.