Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaams opleidingsverlof: Initiatiefrecht werkgever wordt concreet en versoepelingen minimumvoorwaarde 32u

By 29 juli 2021No Comments

Met ons artikel Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht hebben wij u reeds geïnformeerd over het initiatiefrecht van de werkgever om opleidingen voor te stellen aan de werknemers, naast de opleiding die de werknemers reeds op eigen initiatief volgt. Indien aan bepaalde voorwaarden voldaan is, wordt het Vlaams opleidingsverlof verdubbeld. De verdubbeling is enkel van toepassing voor het schooljaar 2021-2022.

Voorgaande is thans concreet geworden daar het besluit van de Vlaamse Regering hierover gepubliceerd is.

Dit besluit van 18 juni voorziet ook in een versoepeling van de minimumvoorwaarde van 32 uren opleiding. 

Combinatie verschillende opleidingen

Voorheen kon de werknemer enkel in aanmerking komen voor het Vlaamse opleidingsverlof als de opleiding voldeed aan de minimumvoorwaarden van 3 studiepunten of 32 contacturen of lestijden. Dit wordt thans gewijzigd voor het schooljaar 2021-2022.

De werknemer mag voor dit schooljaar meerdere opleidingen combineren om aan de minimumvoorwaarden van 32 contacturen of lestijden te komen. Het betreft dus niet meer dezelfde opleiding.

Tevens mogen deze opleidingen ook via verschillende verstrekkers lopen.

Op deze manier kan de werknemer dus meerdere opleidingen, eventueel via verschillende opleidingsverstrekkers combineren om aan het minimum van 32 contacturen/lestijden te komen.

Tijdelijke versoepeling

Het betreft een tijdelijke versoepeling die enkel van toepassing is voor schooljaar 2021-2022.

Na dit schooljaar geldt de minimumvoorwaarde van 32 contacturen/lestijden terug per opleiding en opleidingsverstrekker.

 

Bron: B. Vl. R. van 18 juni 2021 tot bepaling van tijdelijke afwijkingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, BS 01 juli 2021.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.