Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaamse aanmoedigingspremie bij 1/10 ouderschapsverlof maar niet bij corona-ouderschapsverlof!

By 30 juli 2020No Comments

1/10 ouderschapsverlof

In een eerder artikel werd toegelicht dat werknemers die 1/10e ouderschapsverlof opnemen geen recht hebben op de Vlaamse aanmoedigingspremie.

In het Vlaamse regeerakkoord werd een einde gemaakt aan deze lacune. De Vlaamse aanmoedigingspremie in het geval van 1/10de ouderschapsverlof is definitief goedgekeurd. Men betracht hiermee te voorzien in een beter combinatie tussen het werk en het privéleven.

Vanaf september 2020 (begin van het nieuwe schooljaar) zullen werknemers uit de privésector die 1/10e ouderschapsverlof opnemen, recht hebben op een maandelijkse aanmoedigingspremie van 34,32 euro bruto. Voor de werknemers uit de social profitsector bedraagt de aanmoedigingspremie 85,80 euro bruto (vanaf 01/09/2020). De aanmoedigingspremie wordt toegekend bovenop de onderbrekingsuitkering van de RVA.

 Sinds 30 juni is het mogelijk de aanvraag voor de aanmoedigingspremie bij 1/10 ouderschapsverlof online in te dienen. 

Opgelet: de Vlaamse aanmoedigingspremie wordt ook niet toegekend indien men ouderschapsverlof opneemt in weken

Corona-ouderschapsverlof

De aanmoedigingspremie geldt niet voor het specifieke corona-ouderschapsverlof.

Om onterechte betalingen en terugvorderingen te vermijden werden de dossiers die in mei en juni 2020 lopend waren van alle aanmoedigingspremie die zijn aangevraagd op basis van deeltijdse ouderschapsverlof stopgezet op 30 april 2020 of geannuleerd.

  • Werknemers die hun ouderschapsverlof of tijdskrediet met motief zorg voor een kind niet hebben omgezet naar corona-ouderschapsverlof kunnen een nieuwe aanvraag indienen met begindatum 01/05/2020
  • Werknemers die corona-ouderschapsverlof opnemen en hun gewone ouderschapsverlof of tijdskrediet met motief zorg voor een kind hebben omgezet en dat doorloopt na het corona-ouderschapsverlof kunnen een nieuwe aanvraag indienen na de periode van het corona-ouderschapsverlof. 

 

Bron: nieuwsbericht Vlaamse overheid, departement Werk en Sociale Economie; Besluit van de Vlaamse Regering van 19 juni 2020 tot wijziging van artikel 1 en 6 van het besluit van de Vlaamse regering van 3 mei 2002 tot instelling van de aanmoedigingspremies in de Vlaamse private sociale profitsector, BS 9 juli 2020; Besluit van de Vlaamse Regering van 19 juni 2020 tot wijziging van artikel 1, 12 en 25 van het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2002 houdende hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector, BS 9 juli 2020; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 maart 2002 houdende hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector en van het besluit van de Vlaamse regering van 3 mei 2002 tot instelling van de aanmoedigingspremies in de Vlaamse private sociale profitsector, BS 28 juli 2020.

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.