Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaamse aanmoedigingspremie ook mogelijk bij mantelzorgverlof

By 30 april 2021No Comments

Sinds 1 september 2020 kunnen werknemers mantelzorgverlof opnemen indien  ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zie hiervoor ons artikel ‘Erkenningsprocedure mantelzorger officieel zodat manterlofverlof mogelijk is vanaf 01/09/2020′. Evenwel was het nog niet mogelijk voor deze werknemers om bijkomend de Vlaamse aanmoedigingspremie aan te vragen bij de Vlaamse overheid.

Deze aanmoedigingspremie wordt door de Vlaamse overheid aan werknemers toegekend wanneer zij voor bepaalde motieven hun arbeidsprestaties opschorten en hiervoor een onderbrekingsuitkering ontvangen van de RVA.

Het zorgkrediet mantelzorg was nog niet opgenomen in het toepassingsgebied van de aanmoedigingspremie. Met een Besluit van de Vlaamse Regering van 5 maart 2021 heeft de Vlaamse overheid deze lacune weggewerkt.

Thans kunnen werknemers die mantelzorgverlof opnemen retroactief de aanmoedigingspremie aanvragen vanaf 1 september 2020. Er is een uitzondering op de indieningstermijn voorzien voor wie mantelzorgverlof opneemt of opnam tussen 1 september en 31 december 2020. Zij kunnen tot 9 maanden na de start van de onderbreking de aanvraag indienen. In tegenstelling tot de andere aanvragen van de aanmoedigingspremie, kan de werknemer de aanvraag bij mantelzorg enkel op papier indienen.  U kan het aanvraagformulier hier terugvinden.

Simulator

Bijkomend heeft de Vlaamse overheid ook een simulator ontwikkeld die aan de hand van een aantal eenvoudige vragen aangeeft of de werknemer wel of niet recht heeft op de aanmoedigingspremie. Ook geeft de simulator een indicatie weer van het te ontvangen bedrag. Het betreft uiteraard een simulatie zodat dit geen definitieve bevestiging weergeeft of de aanvraag uiteindelijk aanvaard zal worden.

 

Bron: B. Vl. R. van 5 maart 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2002 houdende hervorming van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de privé-sector en het besluit van de Vlaamse Regering van 3 mei 2002 tot instelling van de aanmoedigingspremies in de Vlaamse private sociale profitsector, wat betreft het recht op verlof voor erkende mantelzorgers, BS 14 april 2021, Nieuwsbericht Departement Werk en Sociale economie van 23 april 2021.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.