In Vlaanderen kunnen werkgevers een premie (incentive) tot 4.250 € ontvangen wanneer ze langdurige werkzoekenden aanwerven van 25 tot 55 jaar oud en hen een duurzame tewerkstelling aanbieden.
Om in aanmerking te komen moet de langdurige werkzoekenden minstens 2 jaar ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB. De werkgever moet de werknemer ook een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur of indien het de gangbare praktijk is bij de werkgever, een overeenkomst van bepaalde duur voor minstens 3 maanden aanbieden.
De uitzendbedrijven werden door de Vlaamse decreetgever expliciet uitgesloten uit het toepassingsgebied van deze Vlaamse aanwervingsincentive. De werkgeversfederatie Federgon en een aantal uitzendbedrijven trokken daarom naar de Raad van State.
De Raad van State volgt het standpunt van de uitzendsector niet aangezien een arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid en de tijdelijkheid hiervan haaks staat op het creëren van een duurzame tewerkstelling. Dat de gebruiker naderhand de langdurige werkzoekende vast in dienst neemt, doet hier gaan afbreuk aan.
Anders is het wel als de uitzendonderneming de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur aanbiedt. In dit geval is er geen sprake meer van een tijdelijk karakter en kan het uitzendbedrijf als het voldoet aan alle voorwaarden wel in aanmerking komen voor de premie.
Een gebruiker kan een langdurige werkzoekende eerst als uitzendkracht tewerkstellen en de Vlaamse aanwervingsincentive genieten (mits voldaan is aan alle voorwaarden), als de werknemer ‘in spe’ na de interim-periode (van maximaal 3 maanden) minstens 1 dag ingeschreven is op de VDAB als niet-werkende werkzoekende voor de effectieve aanwerving door de gebruiker.
Bron: RvS 1 december 2019, nr. 246.437;www.vlaanderen.be/aanwervingsincentive-voor-langdurig-werkzoekenden.