Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaamse dienstencheques: verlenging geldigheidsdatum en verhoging subsidie n.a.v. coronavirus – update

By 30 april 2020mei 4th, 2020No Comments

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits heeft enkele ondersteunende maatregelen aangekondigd om de dienstenchequesector financiële zuurstof te geven en de werknemers te beschermen.  Dit gelet op het feit dat de dienstenchequesector gebukt gaat onder de gevolgen van de coronacrisis. Er zijn namelijk veel klanten die afzeggen, werknemers die ziek zijn en bedrijven die hun activiteiten stopzetten of afbouwen om verdere verspreiding te voorkomen of omdat veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd kunnen worden. Bovendien dreigen er ook een aantal dienstencheques te vervallen in de maand maart en april 2020.

Geldigheidsduur dienstencheques

De geldigheidsduur van de dienstencheques die normaal gezien zouden vervallen tijdens de crisismaanden (voorlopig maart en april 2020) worden verlengd met 3 maanden (van 12 maanden naar 15 maanden).

De geldigheidsduur van de dienstencheques die normaal gezien zouden vervallen tijdens in mei of juli worden verlengd tot eind juli 2020.

Ook de termijnen voor bedrijven om de gebruikte cheques in te dienen bij Sodexo worden voor diezelfde periode verlengd.

Verhoging subsidies

Voor ondernemingen die hun activiteiten blijven verderzetten (al dan niet met verminderde capaciteit) wordt voor de dienstencheques met een prestatiedatum van 16/03/2020 t.e.m 10/05/2020 voorzien in een tijdelijke verhoging van de subsidies voor dienstenchequeprestaties van 14,36 euro tot 23 euro. Dit om deze ondernemingen de mogelijkheid te geven om de extra kosten die gepaard gaan met de coronacrisis op te vangen (vb. beschermingsmateriaal werknemers, vaste kosten, verdere verplaatsingen,…..). Ook ondernemingen die gesloten zijn en hun activiteiten terug zouden opstarten zouden gebruik kunnen maken van deze verhoging tijdens de voorziene periode.

Voor prestaties vanaf 06/04/2020 moet minstens 25% van de verhoogde tegemoetkoming door de dienstencheque-ondernemingen besteed worden aan veilige werkomstandigheden voor werknemers (vb. handschoenen, ontsmettingsegel, papieren zakdoeken, mondmaskers, beschermende kledij, ontsmettingsmiddelen, opleiding rond veilig werken tijdens de coronacrisis, kosten van de verdeling van het materiaal,….). De onderneming zal ook effectief moeten kunnen aantonen dat dit gebeurd is. Het betreft kosten die betrekking hebben op bijkomend genomen maatregel om de veilig werkomgeving te garanderen. Deze maatregelen zijn aanvullend op de reguliere of reeds algemeen geldende maatregelen. De ingebrachte kosten moeten gestaafd worden met bewijsstukken. Bijkomende informatie hierover kan u terugvinden op de website van de Vlaamse overheid. 

Daarnaast zijn er ook enkele richtlijnen voor de bescherming en de veiligheid van de werknemers voor zowel de dienstencheque-ondernemingen, werknemers en gebruikers: 

  • Werknemers met ziekteverschijnselen mogen niet werken;
  • Er mag geen dienstverlening aangeboden worden bij een gebruiker met ziekteverschijnselen; 
  • De dienstencheque-ondernemingen moeten zowel de werknemers als de gebruikers grondig informeren over de risicofactoren voor besmetting; 
  • De dienstencheque-ondernemingen onderhouden regelmatige contacten met de werknemers om het werk te bespreken en voorzien voldoende beschermingsmateriaal; 
  • Werknemers zijn ertoe gehouden bezorgdheden over gebruikers te melden aan de dienstencheque-onderneming (twijfels over veiligheid en toegankelijkheid werkplek) en zijn ertoe gehouden de social distancing maatregelen na te leven zowel op de werkplek als tijdens het vervoer van en naar de werkplek;
  • Werknemers moeten zo veel als mogelijk met handschoenen en beschermingsmateriaal werken en moeten voldoende papieren zakdoeken bij zich hebben;
  • De gebruiker is ertoe gehouden de dienstencheque-onderneming zo snel mogelijk te informeren over eventuele ziekteverschijnselen; 
  • De gebruiker dient te zorgen voor een veilige werkplek (voldoende mogelijkheden om handen te wassen, propere handdoek, desinfecterend middel, goede verluchting, naleven social distancing,…).

 

Er zal ook een rentabiliteitsonderzoek uitgevoerd worden in de sector om na te gaan of het percentage van de indexering van de subsidies verder verhoogd zou moeten worden.

 

Bron: https://www.hildecrevits.be/nieuws/geldigheid-dienstencheques-verlengd-financiele-zuurstof-voor-sector-en-bescherming-voor-werknemers-/; https://www.hildecrevits.be/nieuws/minister-crevits-maakt-extra-middelen-vrij-voor-veilige-werkomstandigheden-in-dienstenchequesector; Besluit van de Vlaamse Regering van 03/04/2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 december 2001 betreffende de dienstencheques, wat betreft de geldigheidsduur van de dienstencheque en de tegemoetkoming door de overheid, BS 09/04/2020. Besluit van de Vlaamse Regering van 24/04/2020 van 12 december 2001 tot wijziging van het koninklijk besluit betreffende de dienstencheques, wat betreft de verlenging van de maatregelen inzake de tegemoetkoming door de overheid, BS 29 april 2020. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.