Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaanderen publiceert nieuwe knelpuntberoepenlijst

By 30 april 2021No Comments

Voor de toelating tot arbeid van buitenlandse onderdanen opteert het Vlaams Gewest o.a. om met een limitatieve lijst met knelpuntberoepen te werken. Als het beroep dat de werknemer met een single permit wenst te komen uitoefenen op deze lijst staat, dan ontvangt deze buitenlander een toelating mits uiteraard aan de overige voorwaarden ook voldaan is. De knelpuntberoepenlijst was initieel geldig tot 28 februari 2021.

Op 9 april jongsleden heeft de Vlaamse Overheid de nieuwe knelpuntberoepenlijst bekend gemaakt. Deze lijst is van toepassing vanaf 1 april 2021.

Wanneer het beroep op deze lijst vermeld staat, moet de toekomstige werkgever niet aantonen dat er geen structureel tekort is aan geschikte werknemers voor deze functie op de arbeidsmarkt.

Aan de voormalige lijst verandert er praktisch niets. Er worden bijkomend wel 4 nieuwe beroepen opgenomen, zijnde:

  • Rigger/monteerder
  • Monteur elektrische en elektronische producten;
  • Insteller-bediener CNC werktuigmachines;
  • Bakker en/of patissier

De volledige lijst vindt u hier terug.

Bron: B. Vl. R. van 31 maart 2021 houdende vaststelling van de lijst met middengeschoolde functies waarvoor een structureel tekort aan arbeidskrachten bestaat

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.