Werknemers die twijfelen aan hun huidige loopbaan en die ondersteuning nodig hebben in het nemen van beslissingen omtrent hun loopbaan, kunnen gebruik maken van loopbaancheques. Met deze loopbaancheques wordt de loopbaanbegeleiding derhalve gefinancierd.
De Vlaamse regering heeft vanaf 1 januari 2020 de voorwaarden tot het bekomen van de loopbaancheques gewijzigd.
Voorwaarden vanaf 1 januari 2020
- De werknemer moet in Vlaanderen of het Hoofdstedelijk Gewest wonen.
- De werknemer moet voltijds of deeltijds te werken.
- In de laatste zes jaar mag de werknemer nog geen loopbaanbegeleiding gevolgd hebben.
- De werknemer zal minstens 7 jaar werkervaring moeten kunnen aantonen. Deze voorwaarde werd verstrengd. Voor deze wijziging diende de werknemer immers maar 1 jaar werkervaring in de afgelopen 24 maanden aan te tonen.
Bijkomend kan de VDAB voorwaarden opleggen ten aanzien van ondernemingen die loopbaanbegeleiding aanbieden. Dit om de kwaliteit te garanderen.
Aantal loopbaancheques
Als aan bovenstaande voorwaarden voldaan zijn, heeft de werknemer recht op 2 loopbaancheques. Terwijl vroeger elke cheque goed was voor vier uur loopbaanbegeleiding, is de tweede cheque vanaf 1 januari 2020 maar drie uren begeleiding waard.
De vergoeding wordt wel opgetrokken met 2 %. Vanaf 1 januari bedraagt 1 uur loopbaanbegeleiding 140,256 € (excl. btw).
Lopende aanvragen
De nieuwe regels gelden enkel voor loopbaancheques die vanaf 1 januari 2020 aangevraagd worden. De cheques van voor deze datum blijven dus onder de oude regels vallen.
Bron: B. VL. Reg. 6 december 2019 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding, BS 24 december 2019, p. 116373.