Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vlaanderen verlengt maatregelen ‘werkbaar werk’

By 29 november 2019No Comments

Vlaanderen heeft de wet Werkbaar en Wendbaar Werk uitgewerkt met als doel werknemers langer, en met plezier aan het werk te houden. Volgende maatregelen werden uitgewerkt:

  • Werkbaarheidscheques
  • De verhoging van de kmo-portefeuille

Doordat op heden nog maar weinig Vlaamse bedrijven gebruikt hebben gemaakt van de werkbaarheidscheque verlengt de Vlaamse overheid de aanvraagtermijn tot 31 december 2019. De deadline wordt ook voor de verhoging van de kmo-portefeuille mee verschoven.

Werkbaarheidscheque

Een werkgever kan deze cheque gebruiken om de werkbaarheid binnen de onderneming in kaart te brengen door enerzijds een scan of meting te laten uitvoeren, of anderzijds de begeleiding voor deze scan of meting te financieren.

De werkgever moet voor de aanvraag van de cheques aan volgende voorwaarden voldoen:

  • Er moet minstens één werknemer in dienst zijn middels een arbeidsovereenkomst;
  • De scan, meting of begeleiding kan enkel uitgevoerd worden door een erkende dienstverlener van de KMO-portefeuille
  • Er zal een werknemersbevraging aan te pas komen die polst naar stress, motivatie, leermogelijkheden en de balans werk-privé.

De cheques kunnen maximaal drie keer gebruikt worden voor een totaalbedrag aan 10.000 €.

De onderneming heeft zes maanden de tijd vanaf de aanvraag om een scan/meting of begeleiding door te voeren.

Een belangrijke kanttekening: De werkgever moet steeds 40% van de kosten zelf dragen. De overheid komt maar tussen voor 60 %.

 Verhoging KMO-portefeuille

In het kader van werkbaar werk wordt ook tijdelijk beslist om de KMO-portefeuille te verhogen. Hier zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. De verhoging mag namelijk enkel gebruikt worden voor:

  • Acties rond werkbaar werk (zie bijvoorbeeld supra de scan of meting) voor een maximaal bedrag van 5.000 €.
  • Als er reeds acties van werkbaar werk binnen de onderneming hebben plaatsgevonden, dan kunnen ook andere acties via de KMO-portefeuille aangegeven worden. De tussenkomst is dan beperkt tot het bedrag gelijk aan de overige acties.

De verhoging kan evenwel nooit het maximale bedrag van 5.000 € overschrijden.

Naast het beperkte gebruik van de verhoging voor duidelijk afgebakende acties, moeten volgende voorwaarden ook nageleefd worden:

  • De onderneming moet in aanmerking komen voor de KMO-portefeuille (grote ondernemingen vallen dikwijls uit de boot);
  • het plafond voor het gebruik van de KMO-portefeuille moet reeds bereikt zijn (kleine KMO: 10.000 € en middelgrote KMO: 15.000 €).

Ook bij het gebruik van de KMO-portefeuille zal de werkgever voor maar een bepaald percentage tussenkomst van de overheid kunnen ontvangen (kleine onderneming: 40 %; middelgrote onderneming: 30%).

Voor het gebruik van de verhoging van de KMO-portefeuille zullen de prestaties verricht moeten worden voor de deadline van 31 december 2019. Ondernemingen zullen dus steeds alert moeten zijn of alle voorwaarden nageleefd zijn. Anders riskeren ze namelijk kosten te maken waarvan de aanvraag naderhand afgekeurd wordt door het niet voldoen aan de voorwaarden.

 

Bron: https://www.vlaanderen.be/werkbaarheidscheque-en-verhoging-kmo-portefeuille. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.