Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vrijwillige overuren

By 7 april 2017juni 18th, 2019No Comments

Algemene regeling

Er is sprake van overuren wanneer werknemers de normale arbeidsduur op dag- of weekbasis in de onderneming overschrijden. Het presteren van overuren kan enkel in specifieke gevallen (vb. ploegenarbeid, dreigend ongeval, opmaak inventarissen…) en vaak moeten er ook bijzondere formaliteiten nageleefd worden (vb. toestemming sociale inspectie). De wet voorziet ook een interne overurengrens. Indien deze wordt bereikt, is het opnemen van inhaalrust verplicht alvorens opnieuw overuren gepresteerd mogen worden. Deze interne grens wordt door de Wet Werkbaar en Wendbaar Werk opgetrokken tot 143 uren.

Wat is er nieuw?

Een nieuwe regeling wordt ingevoerd die toelaat dat werknemers op vrijwillige basis 100 overuren presteren per kalenderjaar. De sectoren kunnen dit aantal verhogen tot maximum 360 uren. Deze overuren geven recht op overloon. Deze vrijwillige overuren worden in rekening gebracht voor het bepalen van de interne grens van 143 uren, met uitzondering van de eerste 25 uren (of 60 uren).

Aandachtspunten

De vrijwillige overuren kunnen enkel gepresteerd worden op initiatief en met akkoord van de werknemer. De werkgever moet hiertoe ook een aanbod doen. Het akkoord van de werknemer wordt voorafgaandelijk schriftelijk bevestigd en blijft maximaal 6 maanden geldig. Dit akkoord kan onbeperkt verlengd worden, telkens voor maximaal 6 maanden.

Inwerkingtreding

De nieuwe regeling trad retroactief in werking per 1 februari 2017.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.