Tijdens de coronacrisis is er een enorme nood aan mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor de medemens door bijvoorbeeld mondmaskers te maken of de mensen die slecht te been zijn, een (spreekwoordelijk) handje te helpen.
In het licht hiervan heeft de Vlaamse overheid een aantal platforms opgericht die acties bundelt, en wordt er ook voorzien in een gratis basis vrijwilligersverzekering voor individuele burgers voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens vrijwilligerswerk.
Mondmaskers
Een eerste opzet is het maken van mondmaskers. Op deze website kan je terugvinden hoe je een mondmasker kan maken volgens de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid en op welke wijze ze bij de juiste personen of zorginstellingen terecht kunnen komen. De Vlaamse overheid werkt momenteel nog aan een onlinedienst en afhaalsysteem. Voorlopig kan je wel reeds een formulier invullen, en de Vlaamse overheid faciliteert in functie van de gegevens op dit formulier de matchmaking met de juiste zorginstellingen. Als vrijwilliger voor het maken van mondmaskers wordt wel uitdrukkelijk gevraagd om geen geld te vragen voor wat je hebt gemaakt.
Vlaanderen helpt
Het platform ‘Vlaanderen helpt‘ van de Vlaamse overheid is opgericht om mensen die het extra moeilijk hebben deze dagen te helpen, door bijvoorbeeld boodschappen te doen, de hond uit te laten, of simpelweg contact te houden.
Mensen die graag deze hulpbehoevenden willen helpen, kunnen zich hier registreren. De Vlaamse overheid heeft het platform ontwikkeld om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt met zo weinig mogelijk kans op verspreiding van het coronavirus en met inachtname van de regels rond social distancing.
Voor dit vrijwillig en warm engagement voorziet de Vlaamse overheid in een gratis vrijwilligersverzekering. Als je geregistreerd bent, en je actie wordt goedgekeurd dan ben je verzekerd voor de actieperiode, en dit vanaf zondag 15 maart 2020 om 9u tot 3 april 2020 om 20u. Gezien de verlenging van de maatregelen tot 19/04/2020, zal de verzekering waarschijnlijk ook doorlopen voor deze verlengde periode. Hieromtrent is het echter nog wachten op officiële communicatie.
Let wel, een aantal engagementen worden niet verzekerd, zoals bijvoorbeeld elk initiatief rond kinderopvang, babysit, hulp aan vrienden of familie, vervoer van mensen, nachtoppas,….. Hierdoor worden namelijk nieuwe sociale contacten gemaakt en kan er een mogelijke besmettingsbron binnen de gesloten groep van een gezin gebracht worden. En laat het nu net dit zijn, wat vermeden moet worden. De overheid zal dus voor elke activiteit nagaan of de coronamaatregelen van de overheid m.b.t. het minimaal verspreiden van het coronavirus nageleefd kunnen worden.
Meer informatie is beschikbaar op de website van het Vlaams steunpunt vrijwilligerswerk.
Kortom: moest je eraan denken om als vrijwilliger mensen een handje te helpen, neem dan zeker eens een kijkje op het platform van de Vlaamse overheid.
Bovenstaande bespreking is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen van de richtlijnen van de bevoegde diensten en/of wijzigingen van de wetgevende bepalingen terzake.