Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Vrijwilligerswerk: Verhoging onkostenvergoeding voor specifieke sectoren vanaf 2019

By 31 januari 2019juli 23rd, 2019No Comments

In de zomer van 2018 werd het statuut van de vrijwilligers versterkt. Hierbij werd aangekondigd dat de vergoedingen die toegekend kunnen worden in bepaalde sectoren verhoogd zouden worden. Dit KB werd recent gepubliceerd.

Ter herinnering

Het doel van vrijwilligerswerk is dat mensen zich kosteloos inzetten. Bijgevolg is vrijwilligerswerk onbezoldigd. Wel kunnen vrijwilligers bepaalde onkosten vergoed krijgen. De onkosten kunnen vergoed worden op basis van reële kosten of op basis forfaits.

 • Reële kostenvergoeding: terugbetaling op basis van bewijsstukken, eventueel aangevuld met een kilometervergoeding waarbij de wettelijke max. bedragen gerespecteerd moeten worden.
  • Wagen, motor…: 0,3573 EUR/km
  • Fiets: 0,24 EUR/km
  • Openbaar vervoer: bewijsstukken
 • Forfaitaire kostenvergoeding: terugbetaling op basis van de vastgelegde forfaits, zonder bewijsstukken, eventueel aangevuld met een beperkte kilometervergoeding (max. 2000km/jaar per vrijwilliger).

 

Kostenvergoedingen 2019

Dagbedrag34,71 EUR/dag
Jaarbedrag1388,40 EUR/jaar

 

Verhoging kostenforfait voor specifieke sectoren

De onkostenvergoeding voor vrijwilligers in volgende sectoren verhoogd tot 2.549,90 EUR/jaar (geïndexeerd bedrag):

 • sporttrainer, lesgever, sportcoach, jeugdsportcoördinator, sportscheidsrechter, jurylid, steward, terreinverzorger-materiaalmeester, seingever bij sportwedstrijden;
 • de nachtoppas, evenals de dag-oppas bij hulpbehoevende personen volgens de voorwaarden en kwaliteitscriteria die iedere Gemeenschap bepaalt;
 • het niet-dringend liggend ziekenvervoer: het liggend ziekenvervoer van, vanuit en tussen ziekenhuizen of vestigingsplaatsen van ziekenhuizen.

Het dagbedrag moet ook in deze sectoren worden gerespecteerd. Een verhoging van het plafond is echter niet toegelaten wanneer de vrijwilliger voor dezelfde activiteit onder het toepassingsgebied van de bijkluswet valt (verenigingswerk).  Ook personen die een uitkering ontvangen kunnen niet geniet van het verhoogde plafond.

 

Bron: Koninklijk besluit van 20 december 2018 tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers, BS 28 december 2018

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.