Skip to main content
Inzichten & Trends

Waarom je best kiest voor een niet-erkend loonsecretariaat

By 9 februari 2018maart 15th, 2019No Comments
Noorwegen 2017 - Joris

Zelfs de groten overwegen om hun erkenning te laten varen, want het is helemaal geen kwaliteitslabel! Laat staan een bewijs dat je de payroll voor flex business kan beheren.

Het concept van erkend sociaal secretariaat

Lang geleden heeft de overheid (RSZ) het concept van erkende sociale secretariaten in het leven geroepen: voorwaarden waren dat je een groepering van werkgevers als ruggengraat had en een vzw werd. Gelijk werden deze vzw’s officiële satellieten van de RSZ. Concreet wil dat zeggen: een RSZ-inspecteur kan zonder aankondiging in het klassement van het erkend sociaal secretariaat onderzoek voeren, zonder dat zelfs de werkgever het wist. Het kan zelfs zo ver gaan dat in onderlinge afspraak tussen RSZ-inspecteur en het erkend sociaal secretariaat regularisaties worden opgesteld waarin je als werkgever zelfs geen inspraak in hebt of niet op voorhand over wordt geïnformeerd. Dat wil je toch niet als ondernemer?

Om dat ‘onderzoekspotje‘ helemaal dicht te houden, hadden de erkend sociale secretariaten zelfs niet beter gevonden om de gelden van de bedrijven, maar bestemd voor de overheid – zoals bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen – op voorhand bij hun klanten te innen via hun eigen rekeningen. Van de overheid kregen zij dan de toestemming om dat geld een ruime tijd op hun rekening te laten staan en daar vette intresten op te verdienen. Dat waren pas tijden: de rente stond +10% en er konden veel intresten gepakt worden op de centen van de ondernemingen. Gelijktijdig moesten ondernemers zich in de schulden zetten bij hun bank om een korte termijn opticash te nemen. De erkende sociale secretariaten hadden zelfs hun volledig business model daarop afgestemd om te leven van de intresten en kunnen hiermee operationele verliezen wegcijferen.

Conclusie is dat ‘erkend’ zijn geen kwaliteitslabel was of is, maar een verdienmodel op de kap van de ondernemer. Ondertussen heeft de overheid ook verplicht dat erkende sociale secretariaten de gelden van hun klanten sneller moeten doorstorten, de regering had immers ook sneller cash nodig.

Prato, een niet-erkend loonsecretariaat

Regelmatig krijgen we dan de vraag waarom Prato een niet-erkend loonsecretariaat is. Omdat wij weten wat het is om ondernemer te zijn en principieel een bezwaar hebben om met de centen van anderen te spelen om intresten op te strijken en omdat wij vinden dat een ondernemer het recht heeft te weten waar en wanneer zijn personeelsdata onder de loep worden genomen door de overheid, en om al dan niet akkoord te gaan met RSZ-regularisaties.

Trouwens vandaag staat de rente op nagenoeg 0% en moeten de grote sociale secretariaten hun businessmodel heruitvinden via prijsverhogingen van hun loonbriefje en het aanbieden van extra aanvullende consultancy diensten. Wij hebben zelfs weet van onderhandelingen tussen de grote marktspelers en de RSZ hoe zij van hun erkenning kunnen af geraken! Als de rente negatief is/blijft, zullen die onderhandelingen vlot verlopen. 🙂

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.