Skip to main content
Technology

Wat is de ‘Cloud Carbon Footprint’ van Prato?

Cloud Carbon Footprint

De klimaatverandering en wat we daar zelf aan kunnen doen, is natuurlijk een hot topic. Tijdens de laatste Discovery Day onderzochten Sacha en Tim hoe ‘groen’ de cloud hosting van Prato is. Hoe kunnen we dat meten? En als we weten hoe (on)groen we zijn, hoe kunnen we het beter doen?

Een niet onbelangrijk deel van de wereldwijde koolstofuitstoot komt van IT-systemen en datacenters. Dus Prato heeft daarin zeker een verantwoordelijkheid. En we moeten eerlijk zijn, energiegebruik kost ook gewoon steeds meer geld, met in de toekomst wellicht nog een taks op CO2. “De makkelijkste manier om inzicht te krijgen in je energieverbruik, is als je cloud provider een ingebouwd dashboard heeft”, legt Tim uit. “We zijn eerst gaan kijken bij Google, en die hebben zo’n dashboard. Maar daarmee wisten we nog steeds niet veel, want we draaien niet zo heel veel in de Google cloud. Het is vooral Microsoft Azure dat we gebruiken.”

Zo’n dashboard bestaat helaas niet in Azure. En door het soort contract dat Prato heeft, een CSP (Cloud Service Provider) contract, kunnen we niet alles inzien wat we gebruiken en wat dat kost. Sacha verdiepte zich tijdens de Discovery Day in het Emissions Impact Dashboard van PowerBI. “Initieel zeer simpel”, volgens Sacha. “Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een licentie van 10 euro voor PowerBI Pro.” Het dashboard bleek handig en inzichtelijk, met allerlei grafieken, tabellen en rapporteringsmogelijkheden. “Jammer dat we daar geen echte data in konden krijgen, we moesten met demodata werken. Maar zeker interessant voor de toekomst, mochten we ooit een ander contract krijgen.”

Correlatie kosten en CO2

Om aan ‘echte’ data te komen, gingen Tim en Sacha aan de slag met cloudcarbonfootprint.org. Deze tool kan via een API met onze Azure systemen geïntegreerd worden om de gebruiksdata van Azure resources op te vragen en bijhorende CO2 equivalenten te berekenen. “Het datacenter waarin we draaien, het Azure Dublin Mega Datacenter, blijkt relatief groen te zijn. De koele zeelucht wordt gebruikt voor de koeling van de servers in plaats van energieverslindende airco’s en de stroom is grotendeels afkomstig van windmolens met batterijopslag.” Via de cloud carbon footprint werd vervolgens gekeken naar welke services hoeveel energie verbruiken. “Wat heel logisch is, maar toch ook goed om een keer te zien, dat onze kosten gelijk oplopen met het CO2 verbruik. Dus zelfs als het klimaat ons niet zou interesseren – wat natuurlijk wél zo is – hebben we iets te winnen door minder energie te gebruiken.”

Terugschakelen in het weekend

Sacha: “We schalen in het weekend onze servers naar beneden, dat zagen we terug in de grafieken. De cloud beloofde dat altijd al, dat je hierdoor alleen gebruikt wat je nodig hebt. Het gebruik van de cloud is dus een goede zaak, want je wordt direct ‘gestraft’ voor wat je gebruikt. Dat is anders als je een eigen server hebt. Tegelijkertijd heeft de cloud wereldwijd een enorme carbon footprint. Er komt jaar na jaar alleen maar meer IT bij.” De uitslag voor Prato: de schatting is dat we 65 kilowattuur per dag gebruiken, wat overeenkomt met 20 kilo CO2-equivalenten.

Uitdagingen

Natuurlijk waren er nog enkele uitdagingen, daar is een Discovery Day immers voor bedoeld. Zo kregen we bijvoorbeeld maar inzicht in de gegevens van één kalendermaand. En er waren geen kosten beschikbaar voor onze productiesystemen. Tim: “We hadden nog wat moeilijkheden om alle informatie eruit te halen, maar het is zeker interessant om het over een tijdje nog eens te bekijken.”

Het was een interessante Discovery Day over een heel actueel onderwerp. Hoe we het nog beter kunnen doen? In ieder geval onze koers aanhouden voor het gebruiken van services ‘hoger in de stack’ en voor het downscalen buiten de kantooruren waar mogelijk.

Benieuwd naar de andere topics waarmee onze Pratorians al geëxperimenteerd hebben tijdens een Discovery Day? Ontdek het hier.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.