Sociaal-Juridisch

Werkgever mag (voorlopig) nog geen vaccinatiebewijs van de werknemer opvragen

By 27 augustus 2021No Comments

De Belgen die volledig gevaccineerd zijn, kunnen via de CovidSafe.be app hun vaccinatiebewijs opvragen. Dit bewijs verschaft hun bijvoorbeeld toegang tot grootschalige evenementen of om naar het buitenland te kunnen reizen zonder in quarantaine of dergelijke te moeten gaan.

Hoewel het vaccinatiebewijs dus al voor verschillende doeleindes gebruikt kan worden, geldt dit nochtans nog niet voor de werkvloer. De toepassing van het vaccinatiebewijs werd door de overheid expliciet in een wettelijk kader gegoten. Het gebruik van het vaccinatiebewijs op de werkvloer is echter nog geen onderwerp geweest van zo’n wettelijk kader.

Verplichting?

Werkgevers mogen om meerdere redenen niet vragen aan de werknemers of ze dan wel of niet gevaccineerd zijn.

De vaccinatiestrategie van de overheid is immers gebaseerd op vrijwilligheid. Het is  momenteel dus niet verplicht voor werknemers of andere personen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus COVID-19.

De werkgever kan zijn werknemers hiertoe ook niet verplichten gelet op het recht op privacy en fysieke integriteit. Het is dus de keuze van de werknemer of deze zich al dan niet laat vaccineren. Je mag als werkgever aan deze keuze ook geen gevolgen koppelen. Het opvragen van een vaccinatiebewijs en het al dan niet koppelen van bepaalde handelingen hieraan, kan tevens ook leiden tot directe discriminatie op basis van (toekomstige) gezondheidstoestand. Ten slotte voorziet de privacywetgeving dat het vragen van een bewijs niet proportioneel is.

Wettelijke bepaling verplicht?

De privacyreglementering (Algemene Verordening Gegevensbescherming) bepaalt dat gevoelige en persoonlijke gegevens over de gezondheidstoestand van de werknemer niet verwerkt mogen worden, behoudens indien er een wettelijke grondslag voorhanden is, of wanneer de betrokkenen uitdrukkelijk een vrije toestemming heeft gegevens.

In het kader van een arbeidsrelatie kan de werknemer echter geen vrije toestemming geven voor de verwerking van deze gegevens, gelet op de gezagsverhouding tussen de werkgever-werknemer.

Aldus biedt een wettelijk grondslag de enige soelaas, die dus op heden nog ontbreekt.

De werkgever mag bijgevolg nog niet van zijn werknemers of externen eisen dat ze een vaccinatiebewijs zouden voorleggen om toegang te krijgen tot de werkplek.

Uit de wandelgangen vernemen we wel dat een eventuele wettelijke grondslag op tafel ligt, aangezien het de risicoanalyses op de werkvloer zou vereenvoudigen, doch het is nog koffiedik kijken wanneer het wettelijk kader er effectief zal komen. Wordt aldus vervolgd…

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.