Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Wet tot opschorting procedure sociale verkiezingen 2020 is gepubliceerd

By 18 mei 2020No Comments

Op 13 mei 2020 werd de wet van 4 mei 2020 tot regeling van de opschorting van de procedure sociale verkiezingen van het jaar 2020 ingevolge de coronavirus COVID-19 pandemie in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Deze wet bevestigt hetgeen u in ons artikel ‘Opschorting procedure sociale verkiezingen vanaf X+36 – update’ kan terugvinden. Voor de inhoud van de wet verwijzen we dan ook graag naar dit artikel.

Alle voorafgaande fasen tot en met dag X+35 moeten volledig afgewerkt worden, met name, elke onderneming moet zijn lopende verkiezingsprocedure verderzetten tot en met dag X+35.

De wet bevestigt ook de schorsing van de occulte periode en derhalve de ontslagbescherming voor de kandidaten die na de opschorting zullen worden voorgedragen als vervanger (X+76). De occulte periode neemt weer een aanvang vanaf de zesendertigste dag die voorafgaat aan de datum van herneming van de kiesprocedure na deze opschorting, of dus vanaf de zesendertigste dag die voorafgaat aan de nieuw bepaalde dag X+36 binnen de nieuwe kieskalender die na de periode van opschorting zal worden opgesteld binnen elke onderneming.

De datum van het einde van de opschorting en de modaliteiten volgens de welke de procedure zal moeten worden hernomen, zullen worden bepaald bij een Koninklijk besluit, op advies van de Nationale Arbeidsraad.

De wet treedt retroactief in werking vanaf 17 maart 2020.

 

Bron: Wet van 4 mei 2020 tot regeling van de opschorting van de procedure sociale verkiezingen van het jaar 2020 ingevolge de coronavirus COVID-19 pandemie, BS 13 mei 2020.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.