Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Ziekte of vakantie…welke schorsing heeft voorrang?

By 30 juli 2019No Comments
Als basisprincipe geldt dat een arbeidsovereenkomst slechts door één wettelijke schorsingsgrond geschorst kan zijn. Bij een samenloop van twee schorsingen primeert in principe de schorsing die chronologisch gezien het eerst is.

1.     Wordt de werknemer ziek tijdens zijn vakantie, dan heeft de schorsing wegens vakantie voorrang.

Voorbeeld

Uw werknemer heeft 10 dagen verlof van 1.08 tot 14 .08. Hij wordt ziek op 12.08 en brengt een doktersbriefje binnen van 12.08 tot en met 23.08. Het is duidelijk dat het verlof de eerste schorsing is. Tot 14.08 is er dus sprake van vakantiedagen en zal de werknemer voor deze dagen vakantiegeld ontvangen. Voor de periode nadien, tot en met 23.08 is er sprake van ziektedagen en wordt het gewaarborgd loon betaald indien de voorwaarden voldaan zijn.

Opgelet: de werknemer ‘verliest’ dus eigenlijk 3 verlofdagen (namelijk van 12.08 tem 14.08) omdat deze al eerder vastlagen.

Ingevolge rechtspraak van het Europees Hof van Justitie en de Europese arbeidsrichtlijn kunnen hierbij evenwel vraagtekens gezet worden. Volgens Europa zouden de ziektedagen het karakter van ziekte moeten krijgen. Bijgevolg zou de werknemer de 3 verlofdagen op een ander moment moeten kunnen opnemen.

Vorig jaar zouden Minister Peeters en de sociale partners onderzoeken hoe de Belgische wetgeving aangepast kan worden zodat deze in overeenstemming is met de Europese regelgeving. Hierover zijn echter nog steeds geen concrete voorstellen uitgewerkt.

2.     Wordt de werknemer ziek voor zijn verlof, dan heeft de schorsing wegens ziekte voorrang.

Voorbeeld

Uw werknemer heeft 10 dagen verlof van 1.08 tot 14.08. Hij wordt ziek op 28.07 en brengt een doktersbriefje binnen van 28.07 t.e.m. 14.08. Het is duidelijk dat de ziekte de eerste schorsing is. Tot 14.08 is er dus sprake van ziektedagen waarvoor het gewaarborgd loon wordt betaald indien aan de voorwaarden voldaan is.

Opgelet: het feit dat de tien vakantiedagen omgezet worden van vakantiedagen in ziektedagen heeft tot gevolg dat de werknemer als het ware tien vakantiedagen ‘terugkrijgt’ die hij op een later tijdstip kan opnemen (of indien hij ziek is tot op het einde van het jaar, kan laten uitbetalen).

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.