
Voor de ontwikkeling van de nieuwe loonmotor ‘Elvive’ werkt Prato aan de hand van een zogenoemd Pacemaker Team. De voordelen zijn legio. We leggen het graag even uit.
Bij Prato vloeit er een voortdurende stroom van ideeën. Om het overzicht te bewaren en focus te creëren, organiseert Prato het werk al een hele poos via verschillende value streams. Van het aantrekken van nieuwe klanten voor bestaande producten en het bouwen van nieuwe toepassingen tot alles wat met GDPR te maken heeft of de integratie met 3rd parties. Heel wat streams lopen parallel. Elke value stream heeft een eigen capaciteit en een strategisch doel. Via een kanban-bord krijgt elke Prato-medewerker in één oogopslag een idee van de flow. Dat werkt.
Elvive Pacemaker Team
De ontwikkeling van de nieuwe loonmotor Elvive heeft Prato in een nieuwe value stream ondergebracht. Aangezien het om een complex en grootschalig project gaat (10.000 tot 20.000 werkdagen) was de uitdaging om het Elvive-werk efficiënt te organiseren in parallel met al het andere werk, zonder alle nodige experts weg te kapen uit de bestaande feature teams. Om alle aanwezige kennis maximaal te benutten en tegelijk de groepsdynamiek te bewaren, kwam de populaire Bimodal IT-benadering van Gartner niet in aanmerking. We kozen voor een betere oplossing gebaseerd op het Lean Pacemaker principe: een nieuw team – we noemen het ons ‘Pacemaker Team’ – dat zich focust op de ontwikkeling van Elvive en dat het werk organiseert om de bestaande teams productief mee te laten werken aan de nieuwe loonmotor.
Klein Pacemaker, groot Elvive-team
Het principe van zo’n Pacemaker Team komt uit lean manufacturing. Daar is het pacemaker proces de laatste schakel in de keten, waar het product finaal wordt klaargemaakt voor de klant. Zo’n pacemaker proces geeft dus het ritme aan in de value stream, door materiaal te pullen van upstream processen en dat te integreren tot een afgewerkt product. Het Elvive Pacemaker Team is klein in aantal: er zitten 8 leden in. Maar het hele Elvive-team bestaat ondertussen uit bijna 40 Prato-medewerkers, die allemaal in min of meerdere mate meewerken aan de Elvive-ontwikkeling. Net als in lean manufacturing bepaalt het Pacemaker Team hier het tempo van de ontwikkeling in de andere teams, door ervoor te zorgen dat de andere teams Elvive user stories kunnen ontwikkelen en door nadien de resultaten van die ontwikkeling te integreren in het grotere geheel. Op die manier gebruiken we de interne kennis van Prato optimaal.
Stand van zaken
Terwijl het Pacemaker Team focust op het geheel, reserveren de andere teams continu capaciteit om mee aan Elvive te werken. Intussen zijn er al meerdere teams aan het meewerken aan de verschillende onderdelen van Elvive: de user interfaces en koppelingen met onze PratoFlex frontoffice, de loonbepaling en bruto-netto berekening, de DmfA-berekeningen, etc. Afwisselend met het Elvive-werk blijven al die business analisten, architecten, software developers en system engineers ook nog verderwerken aan de bestaande HR-systemen. Niet makkelijk, maar wel heel uitdagend en leerrijk!
De eerste fundamenten van loonmotor Elvive zijn bovendien gelegd. Het doel? De end-to-end-oplossing zo snel mogelijk uitrollen voor de dienstenchequesector. Dat is immers een complexe en tegelijkertijd goed afgebakende sector. Daarna verdiepen we ons in de andere paritaire comités. We zetten vervolgens een geoliede loonmotor in de markt voor de volledige Fix- en Flex-sectoren. Een loonmotor waarmee élke medewerker zijn eigen loonbriefje kan berekenen. Zonder personeelsdienst. Zonder sociaal secretariaat. Vandaag genereert onze loonmotor 2 miljoen loonbriefjes per jaar. Dankzij Elvive kunnen we moeiteloos het drievoud aan: 6 miljoen payroll slips op jaarbasis.
Kom jij één van deze teams vervoegen? Check onze vacatures!
Wordt vervolgd.