Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Zondagsarbeid – Gebied binnen de vesten van de stad Lier erkend als toeristisch centrum!

By 31 maart 2021No Comments

In principe is het verboden om werknemers op zondag te werk te stellen. Op dit verbod bestaan echter een aantal uitzonderingen zoals voor de kleinhandelszaken en kapperssalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra.

Sinds maart 2021 is het gebied binnen de vesten van de stad Lier erkend als toeristisch centrum.

39 zondagen in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra

Sinds 10/11/2018 kunnen werknemers in kleinhandelszaken en kapperssalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra op zondag tewerkgesteld worden voor max. 39 zondagen per werknemer per kalenderjaar.

Bij KB wordt vastgelegd wat verstaan moet worden onder badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra.

Gebied binnen de vesten van de stad Lier

Het gebied binnen de vesten van de stad Lier is sinds maart 2021 erkend als toeristisch centrum. Concreet betekent dit dat winkeliers en kappers die zich binnen dit gebied bevinden nu ook op zondag personeel kunnen tewerkstellen. De tewerkstelling op zondag is voor elke individuele werknemer wel beperkt tot maximum 39 zondagen per kalenderjaar.

De werknemers hebben recht op hun normale loon voor de tewerkstelling op een zondag. Er moeten hiervoor in principe geen bijzondere vergoedingen worden toegekend tenzij dit voorzien is in een setorcao of ondernemingscao.

Indien er sprake is van overuren op zondag moet er uiteraard wel overloontoeslag en inhaalrust toegekend worden.

 

Bron: MB van 12 maart 2021 tot erkenning van een gedeelte van de stad Lier als toeristisch centrum in uitvoering van het koninklijk besluit van 16 juni 2009 tot uitvoering van artikel 17, tweede lid, van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, BS 18 maart 2021

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.