Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Zondagsarbeid – Genk erkend als toeristisch centrum!

By 29 maart 2019No Comments

In principe is het verboden om werknemers op zondag te werk te stellen. Op dit verbod bestaan echter een aantal uitzonderingen zoals voor de kleinhandelszaken en kapperssalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra.

Sinds 27 maart 2019 is Genk erkend als toeristisch centrum.

39 zondagen in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra

Sinds 10/11/2018 kunnen werknemers in kleinhandelszaken en kapperssalons in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra op zondag tewerkgesteld worden voor max. 39 zondagen per werknemer per kalenderjaar.

Bij KB wordt vastgelegd wat verstaan moet worden onder badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra.

Stad Genk

Het volledig grondgebied van de stad Genk is sinds 27 maart 2019 erkend als toeristisch centrum. Concreet betekent dit dat winkeliers en kappers in Genk nu ook op zondag personeel kunnen tewerkstellen. De tewerkstelling op zondag is voor elke individuele werknemer wel beperkt tot maximum 39 zondagen per kalenderjaar.

De werknemers hebben recht op hun normale loon voor de tewerkstelling op een zondag. Er moeten hiervoor in principe geen bijzondere vergoedingen worden toegekend tenzij dit voorzien is in een setorcao of ondernemingscao.

Indien er sprake is van overuren op zondag moet er uiteraard wel overloontoeslag en inhaalrust toegekend worden.

 

Bron: Wet van 11 oktober 2018 tot wijziging van de arbeidswet van 16 maart 1971 voor wat het zondagswerk betreft, BS 31 oktober 2018; Ministerieel besluit van 15 maart 2019 tot vaststelling van de plaatsen erkend als toeristisch centrum in uitvoering van het koninklijk besluit van 9 mei 2007 betreffende de tewerkstelling op zondag in kleinhandelszaken en kapperssalons gevestigd in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra, BS 27 maart 2019. 

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.