Skip to main content
Sociaal-Juridisch

Beperking vennootschapsvormen & aanpassen statuten: tot juni 2024 regularisatie mogelijk

By 28 maart 2024No Comments

Een tijdje terug hebben we reeds geïnformeerd dat de vennootschapsvormen vanaf 1/5/2019 beperkt zouden worden. Zie hiervoor ons artikel Wetboek van vennootschappen – beperking vennootschapsvormen. 

Reeds bestaande vennootschappen hadden tot 01/01/2024 de tijd om hun statuten aan te passen. Indien de statuten op deze datum nog niet aangepast waren, werden ze in de Kruispuntbank van Ondernemingen automatisch omgezet naar één van de nieuwe vormen. De statuten dienen echter nog steeds aangepast te worden.

Ondernemingen hebben nog 6 maanden om dit in orde te brengen. Thans zijn er geen sancties gekoppeld aan het niet in orde maken van de statuten conform de nieuwe bepalingen.

Hoewel er geen directe sancties zijn, bestaan er toch risico’s. Als de statuten niet in orde zijn, kunnen de leden van het bestuursorgaan persoonlijk of hoofdelijk aansprakelijk gehouden worden voor geleden schade door de vennootschap of derde. Bijvoorbeeld het mislopen van subsidies of erkenningen doordat de vennootschapsvorm niet overeenkomstig de dwingende bepalingen is. Eventueel kunnen door de automatische toepassing van een vennootschapsvorm bepaalde voordelen niet genoten worden die onder een meer passende vennootschapsvorm wel van toepassing zijn.

Voor de aanpassing van de statuten is het aangewezen te rade te gaan bij een notaris.

Deze website maakt gebruik van cookies om je gebruikservaring te optimaliseren. Door op “Accepteren” te klikken, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.